Има нарушение със сделката по продажба на имоти около "Алея Първа"

Има нарушение със сделката по продажба на имоти около "Алея Първа"

Извършено е нарушение с общински земи в сделката за проекта "Алея Първа" във Варна, съобщи в неделя Антоанета Генчева от Окръжната прокуратура във Варна, цитирана от варненското интернет издание Moreto.net.

"Ние вече сме се произнесли по линия на надзора за законността. Направихме проверка на сделката с Алея Първа, където действително има данни за извъшено престъпление", казва Генчева.

Тя уточнява, че тъй като сделката е сключена в София, от варненската прокуратура са изпратили по компетентост всички налични документи и доказателства на Софийската градска прокуратура.

"В момента случаят е в ръцете на Софийската градска прокуратура", казва Антоанета Генчева.

"Холдинг Варна", собственост на варненската икономическа групировка ТИМ, купи 118 дка от Морската градина срещу 11.7 млн. лева в разгара на кампанията за последните парламентарни избори през миналата година с подписа на тогавашния областен управител Христо Контров. Продажбата става без търг и на база пазарна оценка, извършена от независими лицензирани оценители.

Парцелът от 118 декара е разделен от градоустройствения план на пет отделни части. Върху този терен през 2002 година трябваше да започне реализицията на мегапроекта на ТИМ "Алея Първа". Той предвиждаше "облагородяването" на основната част от варненска крайбрежна ивица с архитектурен комплекс от хотели, заведения и яхтено пристанище.

Христо Контров обясни миналото лято, че е одобрил продажбата по искане на шефа на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев, който пратил писмо в областната управа през април. Сталев мотивира искането с това, че парцелите са необходими за реализиране на грандиозния инвестиционен проект "Алея първа". За този проект агенцията още през 2007 г. връчи на холдинга сертификат за инвеститор "Клас А".

Издаването на сертификата дава право на инвеститора да придобива прилежащите терени, ако сметне, че те са необходими за реализация на проекта.

В средата на 2008 г. обаче влезе в сила Законът за устройство на Черноморското крайбрежие, който забранява реализацията на проекти като "Алея първа".

Още с встъпването си в длъжност новият областен управител на Варна Данчо Симеонов обяви, че ще провери документите, припомня Moreto.net.
Споделяне

Още по темата

Още от България