Военният министър:

Има нередности в гръмналите складове, следствието да каже за контрола им

Аню Ангелов отхвърли идеята на Цветанов държавата сама да унищожава ненужните боеприпаси

Сн. БГНЕС

Военният министър Аню Ангелов обяви във вторник, че има куп нередности в гръмналите складове край Петолъчката, довели до инцидента, но не коментира дали има пропуски в контрола им.

Въпреки че разследването на взривовете в Челопечене тече безрезултатно вече четвърта година, Ангелов разкри във вторник пред БНТ както причините за експлозиите, станали този месец, така и за предишните край София през 2008 година.


"В производствения цех не е било само една бойна част, а там са се съхранявали, изглежда, всички останали бойни части, тъй като еквивалентът, тротиловият еквивалент на взрива беше много голям. Това не би трябвало да се допуска. В случая, както се казва, аз не знам коя е истинската причина, която е инициирала взрива, но по думи на работници и на самия собственик се казва, че те са разрязвали бойни части на зенитни управляеми ракети. Това е недопустимо. "Ние в техническата спецификация, която е неразделна част от договора, сме казали изрично, че тези бойни части на зенитни управляеми ракети не се разрязват, не се ... не се извършват никакви манипулации. Единствено трябва да се взривяват. Ако бяха спазили... Явно те са се опитали да... те са се опитали да вършат някакви манипулации, работниците от фирмата, върху бойната част, което е недопустимо. И предполагам, че то е довело", продължи Аню Ангелов.

По време на взривовете в цеховете, собственост на "Берета трейдинг", се е работило по поръчка на МО за утилизация на излишни боеприпаси. Фирмата досега се ползваше с пълно доверие на МО, което ѝ даде поръчки за утилизация при последните конкурси. След инцидента обаче фирмата влезе в конфликт с военния министър и обяви, че инцидентът е причинен от грешка на служител, предхождана от гаф на военното министерство. От фирмата съобщиха, че МО е доставило в гръмналите складове боеприпаси, които не са били описани в протоколите и са се различавали от договорените. Именно при обработката на подобен боеприпас се е стигнало до първата експлозия. МО обаче отрече обвиненията.

"Проблемът е в неспазване на технологиите за унищожаване или за демилитаризиране на един боеприпас. Това е проблемът. И когато те не се спазват, възникват такива взривове. Така стана в Челопечене..", заяви още Ангелов.

Гръмналите складове от началото на годината са проверявани пет пъти от служба "Контрол на общоопасните средства" (КОС) към МВР, но не са били засечени никакви нередности.

На фона на изчерпателните обяснения за пропуските в складовете Аню Ангелов се въздържа от коментар на въпроса дали има пропуски в контрола.

"Не, аз не бих коментирал и не се наемам да коментирам нещо, което не познавам. В случая би трябвало прокуратурата и следствието да си кажат своята тежка дума, включително и за Министерството на отбраната, ако има виновни, да си понесат своята вина. Ще видим какво ще покаже разследването", заяви лаконично Ангелов, който уточни, че не се опитва да оневинява министерствата на отбраната и на вътрешните работи.

На въпрос за разминаванията между констатациите на КОС и неговите, Ангелов посочи, че нарушенията са установени от разследващите, а той никога няма да си позволи да кажа нещо, което не в неговите правомощия и компетентност.

"Аз не искам да. . . вижте, в много медии се появява - оневинява Министерството на отбраната еди-кой си, оневинява друго министерство. Нищо подобно няма. Държавата си носи своята отговорност, но тя трябва да бъде ясно и точно изразена, кой всъщност е допуснал нарушение на технологичния процес...", отговори Аню Ангелов.

Той коментира още, че не е съгласен с предложението на вътрешния министър Цветан Цветанов държавата сама да се заеме с утилизацията на ненужните армейски боеприпаси.

"Сега се надигат гласове, от една страна, армията да си утилизира боеприсите, да ги демилитаризира. Това е абсурд. Никъде в света нито една армия не произвежда и не си демилитаризира своите боеприпаси. Съжалявам, но трябва да го коригирам (Цветан Цветанов - бел. ред.)., каза министърът.

"Няма държавни предприятия, защото държавното предприятие се учредява със закон, а има предприятия, търговски фирми, регистрирани по Търговския закон, както всички останали частни фирми, в които капиталът е, да кажем, 50 процента или повече от 50 процента на държавата. На тях нищо не може да възложите задължително. Ако има икономически интерес, ръководството на тази фирма, макар че е държавна, тя има своята свобода на действие, тя може да участва в този конкурс или да не участва", обясни Ангелов.

Споделяне

Още по темата

Още от България