Вивиан Рединг:

Има нужда от промяна, демокрацията не може да бъде построена върху олигархията

Росен Плевнелиев и Вивиан Рединг

Политическите събития и гражданските протести в България ясно показват нуждата от промяна, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг по време на среща с президента Росен Плевневлиев в понеделник в София.

"Необходимо е България да задълбочи усилията си по отношение на реформата в правосъдната система и борбата срещу корупцията и организираната престъпност", заяви Рединг, цитирана от прессекретариата на държавния глава.

Тя посочи още, че комисията следи с известно безпокойство събитията в България.

"В Брюксел уважават правото на държавите членки да решават сами вътрешните си въпроси, но някои ситуации имат отражение в съюза като цяло", заяви Вивиан Рединг.

Тя каза още, че се надява политическите партии да положат необходимите усилия за постигане на национално съгласие.

След разговорите Вивиан Рединг коментира пред журналисти, че партиите трябва да отиват "към бъдещето, а не - към миналото, защото бъдещето, нови хора, нови начини за правене на нещата е единственият начин".

"Във времена на нестабилност, всички, които носят отговорност в нацията, би трябвало да обединят усилия, и да се опитат да изведат страната от нестабилността. Съгласието ми е също с всички граждани, които протестират на улицата, защото те искат стабилни институции, те искат независима съдебна власт, те искат силна борба срещу корупцията. Наистина съм убедена, че демокрацията не може да бъде построена върху олигархията от старо време. Това не е възможно. Трябва да излезеш от това и да построиш модерна система, където Европа ще бъде с теб", посочи Вивиан Рединг, която бе аплодирана от граждани край сградата на президентството.

Президентът Росен Плевнелиев от своя страна посочи, че ще продължи да търси всички възможни форми за постигането на политическо съгласие по съществения за гражданите дневен ред и за изход от политическата криза и липсата на диалог между политическите партии и гражданското общество.

Президентът информира комисар Рединг за положените от него усилия в тази посока и я запозна с резултатите от проведените преди седмици работни срещи с представители на парламентарни и извънпарламентарни политически партии, неправителствени организации, общественици и интелектуалци, съобщиха от пресслужбата на президента.

Утре Вивиан Рединг ще участва в дискусия с граждани, която е част от инициативата на ЕК за граждански диалог относно бъдещето на Европа.

"Вярвам, че утрешният диалог не е политически, а е обществен. Всички хора с добра воля и вяра са поканени да бъдат там. Ние, политиците, ще направим нещо, което политиците не знаят – ще слушаме и ще отговаряме на въпроси, а не да държим големи речи", заяви Рединг.

Споделяне

Още по темата

Още от България