Съюзът на съдиите:

Има опасно насаждане на агресия срещу съда от изпълнителната власт

Има опасно насаждане на агресия срещу съда от изпълнителната власт

Съюзът на съдиите в България изразява безпокойство си от опасно насаждане на агресия срещу съда от представители на изпълнителната власт. Това се казва становище на Общото събрание на Съюза по повод акцията за залавяне на Валентин Янев - Вальо Бореца, озаглавена "Р.А.Л.И.Ц.А”.

От съюза припомнят, че мярката за неотклонение "домашен арест" на подсъдимия Валентин Янев е била изменена от петчленен съдебен състав на Софийски градски съд с председател съдия Ралица Манолова, включващ освен съдиите и трима граждани съдебни заседатели. Прокуратурата се е съгласила със законността на променената мярка за неотклонение и не е протестирала определението на съд.

"Изпълнението на мярката "домашен арест" не зависи от добрата воля на обвиняемия, а е възложено на органите на МВР, които трябва да осигурят подходящ и непрекъснат контрол, изключващ отклонение на обвиняемия от адреса", пише в становището на съюза, цитирано от БТА.

Според организацията операция "Р.А.Л.И.Ц.А" е "опасен прецедент, който не може да отмине с примирение, тъй като това би било в противоречие с професионалното достойнство и морал". С тази акция, според съюза, се дава ясен знак на съдиите, че ако вземат решение, което не се харесва на МВР, срещу тях ще последва поименна агресивна и манипулативна атака.

"Такъв подход грубо нарушава независимостта на съда и на съдиите в България и поставя под съмнение справедливия процес на всеки гражданин, обвинен в престъпление", пише още в становището.

През миналата седмица министърът на вътрешните работи Цветан Цветанв обвини председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, че обслужва и е свързана с организираната престъпност и даде пример със забавените мотиви по дело срещу наркобоса Васил Маникатов. Тодорова обаче се защити, че Маникатов вече е бил осъден и затова забавянето на мотивите не е било фатално.

Изказванет на Цветанов предизвика остра реакция от страна на съдиите, след което последва акцията на МВР "Р.А.Л.И.Ц.А". 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?