Има опасност да не бъдат изкупени заявените от фирмите количества тютюн

Има опасност нито една от компаниите, които изкупуват тютюн да не изпълни договорените количества, заяви в интервю за "Дарик радио" изпълнителният директор на "Булгартабак холдинг" Георги Костов. Според него тютюнопроизводителите не могат да предложат качествен тютюн, който да бъде купен.

Той припомни, че още в началото на кампанията от холдинга са предупреждавали производителите, че ако не положат грижи за стопанисване и за опазването на тютюна, то той ще бъде похабен поради голямата влага през месеците октомври и ноември.

Костов очаква след 1 март в тютюнопроизводителите да останат около 2500 до 3000 тона върнати заради лошо качество бали. От тях щели да излязат не повече от 400-500 тона годен тютюн. Той уточни, че става въпрос за върнат тютюн и от конкуренти на "Булгартабак холдинг".

На проведеното на 21 февруари национално съвещание на изпълнителните директори на фирмите от системата на холдинга е преценено, че те могат да приберат в своите складове 16 хил. тона тютюн от сортовете "Бърлей" и ориенталски.

Според Георги Костов в момента в складовете на холдинга, без прибраното от тазгодишната кампания, има 48 хиляди тона тютюн. Той обясни, че поради това, че е монополист и все още държавна фирма, холдинга е принуден в последните години да купува тютюни в количества и по видове, които реално не му трябват.

Костов каза, че допълнително утежнява ситуацията и свръхпроизводството в Гърция и Турция. На Балканския полуостров в момента се произвеждали над 500 хиляди тона ориенталски тютюни, а потребностите на световната цигарена индустрия са много по-малко от това и ежегодно се трупат допълнителни запаси.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?