Българският институт за правни инициативи:

Има политическа репресия срещу председателя на съдийския съюз

Има политическа репресия срещу председателя на съдийския съюз

Председателят на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова е жертва на политически мотивирана репресия заради нейните публични позиции за съдебната реформа, а не за въздаване на справедливост, се казва в позиция на неправителствената организация Български институт за правни инициативи (БИПИ), разпространена в петък.

Според организацията действията на Висшия съдебен съвет към нея са извънредни заради критиките на съдийския съюз срещу кадровиците на Темида. БИПИ настоява, че репресията на ВСС срещу съдия Тодорова е започнала, след като съдиите са поискали оставката на т. нар. "правителство на съдебната власт" през юли миналата година.

Повод за острата позиция на БИПИ стана решението на ВСС от четвъртък да започне ново дисциплинарно преследване срещу Мирослава Тодорова заради забавени с пет години и половина мотиви за дело за отвличане. Делото е прекратено заради изтичане на неговата давност. Сигналът срещу магистрата бе подаден от председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов.

Неправителствената организацията напомня, че след скандала по делото "Софийски имоти", в който бе набъркана семейната приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов Владимира Янева, е проверено цялото наказателно отделение на Софийския градски съд. Единствено работата на Мирослава Тодорова е проверена за години назад и тя понесе най-тежкото наказание след скандала, въпреки че причината за него бе Владимира Янева.

"Инициаторът на настоящата проверка – Веселин Пенгезов, има очевиден личен мотив да търси реванш срещу съдия Тодорова заради позицията на Съюза на съдиите в България по отношение на начина, по който зае настоящия си пост", се казва в позицията на БИПИ. Изборът на Пенгезов предизвика серия от критични позиции на съдийската организация.

Гражданската организация допълва, че членовете на ВСС са също толкова предубедени по отношение на съдия Тодорова и няма как да се произнесат безпристрастно по нейното дисциплинарно производство.

"Видима е и политическата движеща сила на тези действия. Съдия Тодорова беше атакувана лично от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, като той изрично я обозначи като своя критик", се казва още в позицията на БИПИ.

"Съдия Тодорова е подложена на това безпрецедентно гонение задето оглавяваше ССБ в този момент, а не заради някаква грижа за жертвите на престъпления или пропуснати срокове: "началниците” и в съдебната система, и в МВР ежедневно подминават множество подобни случаи. Достатъчно е да се спомене, че само в досъдебното производство бяха прекратени над 600 000 дела по давност и никой не беше санкциониран или проверяван за това", коментират още от неправителствената организация.

Споделяне

Още по темата

Още от България