Има повредени културни ценности след обира в Роженския манастир

Делото за посегателството срещу храм "Св. Успение Богородично" ще се гледа в Пловдив

Снимка: БГНЕС

Има повредени културни ценности след обира на Роженския манастир преди четири дни.

Това са констатирали при оглед на място експерти от Инспектората за опазване на културното наследство, които са инспектирали Роженския манастир след посегателството в храма "Св. Успение Богородично", съобщиха от Министерството на културата.

Установено е, че частично е избит прозоречен отвор при абсидното стенно пространство на храма. Прозорецът е зазидан още през втората половина на 19 век и вътрешната страна на абсидното пространство е била изписана, като е запазена в сравнително добро състояние и до днес. Поради голямата дебелина на стената на храма вандалите не са достигнали вътрешната страна на зида и не са засегнали мазилката и изключително ценния живописен слой.

Огледът е извършен в присъствието на игумена на Роженския манастир архимандрит Епифаний, отец Николай от Мелник, Вангел Анталавичев, заместник-кмет на община Сандански и Антон Ковачев, директор на Археологическия музей в град Сандански.

Кметският наместник на село Рожен Сашо Филипов съобщи пред БТА, че вече са монтирани половината от 16-те камери за видеонаблюдение, които бяха повредени при опита за обир. Останалите ще бъдат монтирани в началото на следващата седмица. Общо 42 са камерите, които осъществяват денонощно наблюдение на Роженския манастир.

"Днес манастирът е изпълнен с посетители, като се очаква туристическия поток да бъде засилен и през следващите почивни дни", допълни кметския наместник на село Рожен.

Междувременно, след като всички магистрати от Районен съд-Сандански си направиха самоотвод, делото за посегателството срещу манастира ще се гледа в Пловдив, съобщи БГНЕС.

До самоотвода се стигна заради присъствието на местен адвокат сред задържаните.

Освен за обира четиримата задържани ще отговарят и за нападението над отец Теофил, върху когото е упражнено насилие.

Сред четиримата арестувани има двама непълнолетни, а другият възрастен, освен популярният сандански адвокат, е бивш кандидат за кмет на местни избори.

Предполага се, че обирът е направен заради стара легенда, според която в манастира е заровено златно съкровище.

Това не е първият опит за обир, преди години е осуетен друг.

Предстои Пловдивският районен съд да определи ден и час за гледане на мярката за неотклонение на задържаните сега.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?