Има принципна договорка за спасителния ирландски заем

Има принципна договорка за спасителния ирландски заем
Европейският съюз, Международният валутен фонд и правителството на Ирландия са се споразумели за предоставянето на помощта от 85 милиарда евро на Ирландия, предадоха световните агенции в неделя преди извънредното заседание на министрите на страните от Еврозоната.

Планът за помощ е почти готов, остава да се уточнят само подробностите по лихвите, заяви френският министър на икономиката и финансите Кристин Лагард при пристигането си за заседанието, предаде Франс прес. ,

Медиите в Дъблин съобщиха по-рано за възможна лихва от 6.7% за период от девет години. Това е по-висок лихвен процент от този, който беше определен през май за спасителния план за Гърция - 5.2%.

Еврозоната трябва да реагира, за да брани валутата си, посочи белгийският министър на финансите Дидие Рейндерс, чиято страна е председател на ЕС.

ЕС трябва да обсъди "системични отговори" на кризата, изтъкна от своя страна европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

Планът за отпускане на заеми на страната членка на Еврозоната 35 милиарда евро да подпомогнат ирландските банки, затрупани с дългове. Останалата част от сумата ще отиде за ирландската държава, чиито дефицит достигна 32.1 процента от нейния БВП.

Стана ясно също така, че Великобритания, Швеция и Дания, които не членуват в Еврозоната, са предложили на Ирландия преки двустранни заеми.

Обикновените ирландци обаче предпочитат правителството им да се справи само с кризата чрез намаляване на административните разходи и вдигане на данъците.

В събота няколко хиляди души се стекоха по улиците на Дъблин в знак на протест срещу вземането на държавните заеми и то срещу по-висока лихва от тази за предоставената на Гърция помощ за 110 млрд. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?