Има признаци, че протестите в Иран продължават

Има признаци, че протестите в Иран продължават

Социалните медии в Иран бяха пълни с видеозаписи и блогови публикации, описващи още протести в страната през изминалата нощ, въпреки че висш военен служител заяви по-рано, че избухналите преди седмица антиправителствени демонстрации са приключили, предаде ДПА.

Един от записите показваше хора, скандиращи лозунги против върховния лидер аятолах Али Хаменей.

Агенция Тасним съобщи, че в Бирджанд са арестувани 28 човека за незаконно събиране.

Информациите не могат да бъдат проверени по независим път.

В социалните медии има съобщения за протести в градовете Ноушахр, Бандар Абас, Ахваз и Дезфул. Демонстрациите засега са съсредоточени в провинциалните райони и почти не са разпространени в по-големите градове.

Трудно е да се получи точна информация за протестите. Държавните медии не съобщават почти нищо за тях, а властите спират или забавят интернета, когато демонстрациите достигат върхово ниво, за да попречат на разпространението на информация, отбелязва ДПА.

Началникът на генералния щаб на въоръжените сили генерал-майор Абдолрахим Мусави каза днес, че полицията вече е потушила размириците, при които загинаха 21 души, но че армията е готова да се намеси, ако е необходимо, посочва Ройтерс.

Антиправителствените демонстрации, които изглеждат спонтанни и без ясен лидер, избухнаха преди седмица във втория по големина ирански град Машхад заради икономическите трудности - главно младежката безработица и предполагаемата корупция.

"Въпреки че този сляп бунт беше толкова малък, че част от полицейските сили можеше да го спре в зародиш . . . можете да бъдете сигурни, че вашите другари от армията на Ислямската република са готови да се изправят срещу марионетките на Големия сатана (Съединените щати)", каза Мусави.

Протестиращите заявяват, че им е омръзнало от антизападни лозунги и че е време духовническото ръководство и правителството на президента Хасан Рохани да се оттеглят.

Сред демонстрантите има представители на работническата класа и образовани хора от средната класа, която изграждаше гръбнака на протестите с искане за реформи през 2009 г.

След шест дни протести Корпусът на гвардейците на ислямската революция заяви вчера, че е изпратил сили, които да потушат размириците в три провинции, където бяха повечето демонстрации. Това беше най-ясният знак досега, че властите се отнасят сериозно към протестите.

 

Същевременно иранската нобелова лауреатка за мир Ширин Ебади призова хората на страната да започнат гражданско неподчинение и да продължат масовите протести, предаде Ройтерс.

Издаваният в Лондон панарабски всекидневник "Ашарк ал Аусат", който е саудитска собственост, цитира думите на най-известната иранска правозащитна юристка, която казва, че иранците трябва да останат на улиците и че имат право по конституция да провеждат демонстрации.

Живеещата в Лондон Ебади, която получи Нобеловата награда за мир през 2003 г. и е сред редицата критици в изгнание на иранското ръководство, призова своите сънародници да престанат да плащат данъци и сметките си за вода, газ и ток. Тя ги призова също да изтеглят парите си от държавните банки, за да упражнят натиск върху правителството, за да го принудят да прекрати насилието и да удовлетвори техните искания.

"Ако правителството не ви чува цели 38 години (след ислямската революция от 1979 г. - б.р., ) дойде вашето време да игнорирате онова, което то ви казва сега", изтъква Ебади в интервюто си за вестника.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят