Има риск от изхвърляне на ваксини в Благоевград

Има риск от изхвърляне на ваксини в Благоевград

"Има риск част от ваксините да бъдат изхвърлени, тъй като осезаемо намалява интересът към имунизациите срещу Covid в Благоевград", коментира д-р Павлин Янкулски от РЗИ-Благоевград пред Нова тв.

Средният дневен брой на ваксинациите с първа доза е 10-15, а бройката на получаваните вкасини е далеч по-висока. Препаратите имат трайност по няколко месеца. Янкуловски апелира към правителството да приложат мерки за стимулиране на хората да се ваксинират.

За последното денонощие са поставени около 22 000 дози от разрешените за употреба ваксини. Общият брой на ваксинираните с една доза са малко над 830 000 души, което е много далеч от необходимото за постигане на колективен имунитет. Това са около 16% от пълнолетните българи.

На този фон новооткритите случаи на коронавирусна инфекция за последното денощие са 157 случая. Проценцът на положителните тестове е 1.2%.

Намаляват броят на активните случаи в страната, които в момента са 15 596. В болнични заведения се лекуват 2629, а пациентите, настанени в интензивни отделения са 293.

Смъртността обаче продължава да е доста висока. Починалите за последното денонощие са 18 души, което е много тревожно на фона на намалелия брой нови случаи. Общият брой на жертвите на коронавируса от началото на пандемията е 17 810.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?