Има риск от нови партиди яйчен прах, заразени с фипронил

Има риск от нови партиди яйчен прах, заразени с фипронил

Има риск нови партиди яйчен прах, заразени с опасното вещество фипронил, да са достигнали страната ни. Това заяви министърът на земеделието Румен Порожанов в Смолян на изложението за редки породи животни в Родопите.

Той поясни, че в момента непрекъснато се получават данни от страните в ЕС за констатирани замърсявания с фипронил.

"Това, което получим като информация, веднага Агенцията по храните отива на място във фирмата-доставчик, за да се идентифицира кое е на склад и какво е минало в рамките на производството", посочи министър Порожанов.

Според него проблемът е много по-сериозен в Европа, защото там много яйца са излезли на пазара.

Продължават проверките в българските производители на яйца и птичи продукти, но засега няма констатирана употреба на фипронил, твърдят от Министерството на земеделието.

Проверени са всички партиди полски яйца, за които е имало съмнения, но пробите от тях са отрицателни.

Фипрохонил е ветеринарномедицински препарат, забранен за употреба при продуктивни животни, в това число при кокошките носачки. Препаратът се използва в борбата срещу бълхите, кърлежите и други паразити. По данни на Световната здравна организация фипрохонила може да нанесе поражения върху черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза. Симптомите на отравяне с опасния препарат са гадене, повръщане, изпотяване, тремор, крампи и загуба на координацията.

Досега беше установено, че у нас е внесен около един тон яйчен прах, заразен с фипронил. Открият на склад продукт беше унищожен. Използваният е бил вложен в производството на сладолед и майонеза. От българския пазара бяха изтеглени около 9 тона майонеза и 25 тона сладолед и сладоледени торти.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?