Има риск от политическа намеса при управлението на еврофондовете в България

Има риск от политическа намеса при управлението на еврофондовете в България

Еврокомисарят по разширяването Оли Рен потвърди становището за политическата намеса при управлението на еврофондовете в България, което властите не искат да признаят.

Това бе един от доводите, с които преди два месеца Еврокомисията лиши безвъзвратно България от 220 млн. евро по програма ФАР. Правителството обвини Брюксел в двойни стандарти и липса на мотивация за безпрецедентната санкция, наложена на страната.

Евродепутатът от БСП/ПЕС Илиана Йотова на 4 декември м.г. е внесла писмено запитване за допълнително аргументиране по изявления на Оли Рен, направени пред български медии.

В писмения отговор на Оли Рен, цитиран от преслужбата на Делегацията на българските социалисти в ЕП, се посочва, че българските власти все още не са признали изрично риска от политическа намеса в процедурата за възлагане на поръчки, особено по отношение на възлагането на договори на някои дружества или бенефициери въз основа на лични или партийни политически интереси.

Потвърдила се е и политическата намеса при управлението на еврофондовете в България, което властите не искат да признаят, се посочва в отговора.

В България рискът е още по-голям поради факта, че програмните ръководители, отговорни за одобряването на всеки отделен договор и плащането, са и са били на политическо ниво.

Тъй като българските власти не установиха този риск в своята стратегия за наблюдение на фондовете, не бяха и предприети конкретни мерки за намаляване на риска. Тъй като разследвания на нередности и измами показват, че в миналото е имало подобна намеса от политическо ниво, липсата на мерки за намаляване на този риск не е в състояние да ни убеди, че подобна намеса вече е невъзможна, се казва още в отговора на Оли Рен, цитиран от БТА.

Според него в момента Европейската служба за борба с измамите разследва отделни случаи на подозирани нередности или измами, засягащи финансовите интереси на ЕС, поради което българските съдебни власти и Европейската комисия не са в състояние да дадат повече подробности.

"Отговорът на г-н Рен не е от днес, а отпреди седмица, и в него той визира ситуацията с еврофондовете у нас до юни 2008 г." коментира пред Mediapool вицепремиерът Меглена Плугчиева.

Същото беше обяснението на правителството след отнемането на 220 млн. евро по ФАР - ЕК е проверила проекти, договорени до юни 2008 г. и установила в тях нарушения и злоупотреби. След този период обаче нямало нарушения.

"Точно заради мнението на Рен и ЕК, че има политическата намеса при управлението на еврофондовете в България, през лятото на миналата година бяха сменени шефовете на агенциите по ФАР във финансовото и регионалното министерство, а новите ръководители бяха съгласувани с Брюксел", каза още Плугчиева.

"Съгласуваните" назначения обаче не попречиха на ЕК да отнеме акредитациите на двете звена в края на ноември и да ни лиши от милионите по ФАР.

Илияна Йотова заяви, че не е удовлетворена от предоставените уточнения и ще използва правото си на втори парламентарен въпрос, за да получи допълнителни аргументи и факти от Оли Рен.

Споделяне

Още по темата

Още от България