Има съмнения за подправяне на улики в разследването на атентата в Берлин

Има съмнения за подправяне на улики в разследването на атентата в Берлин

Полицията претърси няколко жилища и офиси на служители в рамките на разследването за възможно подправяне на доказателства, свързани с атентата срещу коледен базар в Берлин, предаде ДПА, като цитира Мартин Щелтнер, говорител на берлинската прокуратура.

Анис Амри прегази с откраднат камион 12 души на коледния базар. Тогава полицията заяви, че в досието му не е имало нищо, което да е изисквало засилено наблюдение преди атентата.

 

Впоследствие обаче се появиха обвинения, че полицията, който през декември беше подложена на натиск да обясни защо не е била нащрек за Амри, може би е манипулирала досието му, за да неутрализира критиките, че е трябвало да го държи под око.

По-конкретно един полицай е обвинен, че е манипулирал файл от ноември - от който се разбира, че Амри може да е бил наркодилър от високо ниво - като го е съкратил, за да излезе, че Амри е бил просто криминален престъпник от ниско равнище, не заслужаващ голямо внимание. Оригиналният файл бил заменен с по-кратката версия според твърденията.

При обиските са иззети мобилни телефони, лаптопи и устройства за съхраняване на данни. Колеги на обвинения полицай се разглеждат като свидетели, поясни прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?