Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Има съмнения за втори атентатор, кой е извършителят на взрива още не се знае

Вероятно камикадзето е ходил в Поморие и Равда; със сигурност не е българин и не е Мехди Гезали

190 коментара
Предполагаемият атентатор. Снимка МВР

Два дни след кървавия атентат срещу израелски туристи в Бургас, който отне живота на 7 души, разследващите все още не са открили самоличността на извършителя, откъде е дошъл и как е влязъл в България, но не изключват възможността да е имало още един атентатор. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Цветан Цветанов в петък.

Премиерът Бойко Борисов заяви в парламента, че идентифицирането на терориста по ДНК-данните, снети от пръстите му, ще отнеме 3-4 дни.

Работим по "установяване на идентичността на камикадзето. И разбира се, до момента на взрива всяка една минута и всеки един час за пребиваването му на територията на страната", каза Цветанов на пресконференция в Бургас.

По думите му става въпрос за лице с чужда самоличност, лице, което не е български гражданин и в този случай от съществено значение е помощта на всяка една специална служба, която се занимава с подобен вид престъпни дейности.

Цветанов съобщи, че със сигурност е установена идентичността на извършителя. "Всичко, което имаме, говори, че терористичният акт е извършен от въпросното лице, което реално е камикадзе. Неговото разчленяване, всички части от тялото, които бяха намерени в периметър от 50-60 метра, експертите са категорични, че това е лицето, което всъщност се е взривило", обясни вицепремиерът.

Разследващите смятат, че взривът на летището в Бургас е бил планиран за конкретния момент и точно срещу израелската група. От разказите на свидетели е станало ясно, че атентаторът целенасочено се придвижил до летището край Сарафово около два часа преди кацането на самолета. От записите на камерите се вижда, че мъжът, у когото бе открита фалшива американска шофьорска книжка, няколко пъти гледа в информационното табло, а след кацането на самолета следи за излизането на автобуса на туристите.

Държавите, в които извършителят е бил за последно, са стеснени до две

От ДНК-анализа е установен евентуалният произход на атентатора. Държавите, в които той е бил за последно, са стеснени до две. Българските служби за сигурност работят с колегите си от тези две страни, както и със службите на Израел и САЩ, с Интерпол и Европол. Предполага се, че човекът-бомба е пристигнал в България най-малко четири дни преди атентата. С помощта на Интерпол, Европол и експерти от Франция и Швейцария разследващите се опитват да разберат от коя държава атентаторът е дошъл в България. Преди ден Анкара обяви, че това не е станало през турската граница.

Освен това, по думите на Цветанов, се проучва "всичко, което е било като периферия или като възможност за контакти на територията на страната с други лица, било то чужди или български граждани".

Версии за Поморие и Равда

Преди ден министърът каза, че терористът е пристигнал в страната между 4 и 7 дни преди атентата. В петък уточни, че е дошъл поне 4 дни по-рано.

Окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова заяви в петък сутринта, че "денят преди взрива лицето е пребивавало на територията на с. Равда". Чапкънова допълни, че предполагаемият атентатор се е опитал да наеме кола в Поморие, но собственикът на фирмата се усъмнил в шофьорската му книжка и не му дал.

По-късно прокурор Чапкънова вече не беше толкова категорична и заяви, че престоят на атентатора в Равда и Поморие бил само версия.

Предполагаемият атентатор вадил банкноти от по 500 евро

Двама свидетели от Поморие са се усъмнили в самоличността на предполагаемия атентатор самоубиец. Това са Иван Петров и Петьо Джингов, които са собственици на туристическа агенция и обменно бюро.

Единият от тях – Иван Петров, който първи се е усъмнил, че шофьорската книжка на терориста е фалшива, още не е разпитван от полицията, изясниха за БНТ от семейството му.

Още

"Беше заявено категорично, че не може да се установи къде точно е пребивавало лицето", каза тя. "Това, което каза прокурорът, е една от възможните предпоставки за пребиваването на територията на страната. Нека спрем дотук", допълни Цветанов и обяви, че това ще е последният извънреден брифинг и оттук насетне информация ще се дава само когато разследващите преценят.

Над сто чувала останки от взривно вещество

Той съобщи още, че от мястото на взрива на паркинга на бургаското летище са събрани над сто чувала с останки от взривното устройство, което е било в раницата на атентатора.

"В края на работния ден, надявам се, а може и в по-късен час, ще можем да имаме анализ на предполагаемия взрив, количества и механизъм, по който е задействан. Но това ще бъде направено, след като всичко това, което беше събрано, а това са чували, които бяха иззети от мястото, и не един-два чувала, а това са множество чували. Анализ на начина на детонация, вида на взрива и устройството ще насочи експертите към организациите, които биха поръчали терористичният акт", заяви министърът.

Цветанов повтори, че нито час преди взрива, които по-рано е имало сигнали за подготвяния атентат.

Цветанов отрече атентаторът да е от българското крило на Хизубла

Запитан за публикации в чужди медии, че атентатът е подготвен от българското крило на "Хизбулла", Цветанов каза: "Ние работим съвместно с американското разузнаване и американците не биха си позволили да кажат такова нещо".

Сред различните версии вестник "Ню Йорк Таймс" пише и за тази, че атентаторът от Бургас е член на българското крило на проиранската организация Хизбула. Изданието се позовава на високопоставен американски служител, според когото атентаторът получил указания да извърши атаката, когато настъпи удобен момент. От своя страна Хизбула е получила нареждане от Иран за подробностите около акцията. Според цитирания източник, атаката в Бургас е част от интензивна терористична вълна по целия свят, извършвани от две организации - елитното иранско силово подразделение Ал Кудс и елитният корпус на революционните гвардейци.

Попитан за версията, че атентатът е подготвян в България, в Източните Родопи, вътрешният министър отговори, че това са възможни интерпретации, но не са реални.

Свидетел дал добър "словесен портрет" на извършителя

Прокурор Калина Чапкънова каза, че прокуратурата разполага "по-скоро със словесен портрет на лицето, но данни за неговата самоличност няма”.

"Имаме доказателства, разпитан е свидетел, който ни дава много добър словесен портрет на лицето, заснето на охранителните камери на летище Бургас, лицето което всъщност се е самовзривило. Свидетелят е собственик на фирма, която отдава автомобили под наем в Поморие. Лицето е направило опит да наеме такъв автомобил, комуникирало е със собственика на английски език, който обаче е бил със специфичен акцент. Поискало е автомобил само за един ден. До сделка не се е стигнало, тъй като документът, който е представил, за да удостовери правоспособността си да управлява МПС, е направил впечатление на собственика, усъмнил се е и това всъщност е бил поводът да откаже да предостави автомобил на това лице. Неговото описание е, че лицето е било с къса коса, макар че на документа, може би това е шофьорската книжка, лицето е било с дълга коса. Самият документ по-скоро е събудил някакви съмнения у него, че може би не е истински, макар че в поведението на лицето е нямало нищо подозрително. Той е бил изключително спокоен. Дори и фактът, че сделка не се е осъществила, не го е подразнил по никакъв начин. Спокойно са се разделили, върнали са му парите. За да пристигне на летище Бургас е използвал таксиметров превоз", каза прокурор Чапкънова пред БНТ.

Тя допълни, че е разпитан и таксиметровият шофьор. Установено е също, че по-рано през деня атентаторът е бил още веднъж на летището, като вероятно е пътувал дотам с опознавателна цел.

На никого от разпитаните не е направило впечатление човекът да е необичайно нервен, обясни Чапкънова и отрече да има данни за "българска връзка”.

"Все още нямаме данни за националността му, нямаме и данни за хора, които са му помагали тук”, заяви окръжният прокурор на Бургас.

България и Швеция отрекоха Мехди Гезали да е замесен

Междувременно властите в България и Швеция отрекоха появилите се в четвъртък твърдения в социалните мрежи и някои медии, че атентаторът е 33-годишният шведски гражданин Мехди Гезали.

Гезали има алжирски и финландски корени. В периода 2002-2004-та е лежал в затвора в американската военна база Гуантанамо, съобщава РИА "Новости".

Шведската информационна агенция ТТ, позовавайки се на официални източници, съобщи, че Мехди Гезали няма нищо общо. Българските официални лица също заявиха пред телевизия Ей Би Си, че Гезали не е извършителят на терористичното нападение.

В резултат на терористичното нападение загинаха петима израелски туристи, шофьорът на нападнатия автобус и предполагаемият атентатор. Ранени са 35 израелски граждани, от тях 34 вече се завърнаха в родината си.

До този момент никой не е поел публично отговорност за терористичния акт, който е първият в България от комунизма насам и взе 7 жертви, сред които български гражданин. Израелски лидери и представители на САЩ обвиниха групировката Хизбула и Иран, но иранската страна отхвърли обвинението.

След Израел, и САЩ заявиха, че атентатът в Бургас носи почерка на Хизбула, терористичният агент на Иран.

Налице са признаци, че ливанската Хизбула е дирижирала самоубийственото нападение над израелски туристи в България, съобщи говорителят на Пентагона Джордж Литъл в петък.

Инцидентът "носи част от отличителните белези на "Хизбула". Но не сме в позиция да правим каквито и да било окончателни заключения относно извършителя", заяви той, цитиран от АФП.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

190 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



 1. Анонимен
  #190

  Ми то какво ни очаква (Бог да ни пази) сега да почнат чеченците, ПКК и кой ли не още... А на яслата на сигурността зобят стотици хиляди... А бе ББ, я вземи дай по една месечна заплата на пенсионерите (ама не на тия от МВР и МНО, че те си имат работа) па да щъкат старци и старици насам- натам извън евтините пазарчета и вместо да следят цените на доматите да намират атентатори- и да видиш каква разкриваемост ще има.Без майтап! Оня дето си брои стотинките не може и ФБР го излъга! А ако пренасочиш и ония от службите дето следят политици, съдии и управленци- ето ти ограмната армия срещу престъпността.

 2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #189
 3. Анонимен
  #188

  Откъде могат в България да намерят взрив ли? Ръководството на МО раздаде хиляди тонове боеприпаси на частни фирми за да ги "утилизират", без да си изискат взрива обратно както са длъжни по нормативи. Самия Аню в интервю си призна, че МО не са си изискали взрива обратно. Така стотици селяни и овчари по полета и паланки се заеха с разснарадяването на патрони,бомби и даже на сложни системи от ракетни комплекси.

 4. Анонимен
  #187

  Хора защо слушате този глупав човек,ЦЦ не е никакъв полицай или специалист,каквото му казват глупаци ,той го преразказва.

 5. Анонимен
  #186

  Слушах задочния "диалог" на Ники Младенов с генерал Бояджиев. Наистина поражението върху разузнаването за последните двадесет години са огромни. Ники се упражнява в съюзнически и партньорски отношения, но без собствен капацитет и без собствена агентура сме за никъде. Срамно е това положение и още по срамно е, че Ники си мисли, че прави голяма услуга /не зная на кой/ като не дава дипломатически паспорт на кадри на външното разузнаване. То бива бива глупост но подобна хунвейбинщина.!!!!

 6. Анонимен
  #185

  164ти, ако отдаването на малко парче земя от моята, дето така и така не съм я виждал от половин век и не ми трябва може да спре 50 годишен конфликт, аз бих го направил. Ти не били ли?

 7. Анонимен
  #184

  Атентатът на летището край Сарафово стана в деня, когато се навършиха 175 години от рождението на Васил Левски. Човекът, който не само беше посветил себе си на Отечеството, но беше и готов да отстъпи длъжността си в революционната организация на по-способен човек, стига такъв да се появи. Разбира се, така би могъл да постъпи само човек с необикновени качества, каквито вече е ясно, че липсват на премиера Борисов и вътрешния министър Цветанов. Докладът на ЕК все пак даде последна възможност на Борисов

 8. Анонимен
  #183

  Радвам се , че засега правителството ни запази неутралитет . Не се хвана на американо-израелските партенки за Иран , българска Хисбула и др , не взе страна , невлага политика в този криминален акт . Виж за Станищев ,Доган , Костов това е пак политика , далавера .

 9. Анонимен
  #182

  От къде го взехте този втори терорист, бе. Защо наливате масло в огъная. Не трябва ли да се криминализират безотговорните бръщолевения на и без друго негормотните ни журналисти.

 10. Анонимен
  #181

  секи 4ти км

  Аааа, недей така.

  Ако Техеран не бе оазис на мира,
  щяха ли да си пият кафето там
  Сталин, Рузвелт и Чърчил?
  Разбира се, нямаше.

  Сега талибан Сталин е история,
  но наследникът Путин се придвижва към Иран
  с Непобедима Армада.

  Пътьом освободи Палестина и съвместно с нацисти от
  Интернационала откри там ционистки паметник на
  Сталинистката армия освободителка.

  Онзи Сталин посетил Техеран, а не Йерусалим,
  но за днешния сталинизъм това няма голямо значение.

  Сталинистката Армада на Путин

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.