Има само 500 000 лв. за борба с птичия грип

Разполагаме с 500 хил. лева за профилактика и готовност за вземане на мерки за борба с птичия грип, ако заболяването бъде открито в България. Това каза в понеделник пред журналисти Жеко Байчев, директор на Националната ветеринарно-медицинска служба след заседание на кризисния щаб за посрещане на евентуална  грипна пандемия.

Планът за действие в случай на зараза предвижда с 80 хил. лв. от средствата да се закупят защитни маски и облекла за ветеринарните служби. 48 хил. лв. ще бъдат изразходвани за дезинфекциращи средства. За дейността на лабораторията, извършваща изследванията на пробите със съмнения за птичата инфлуенца, са заложени 116 хил. лв. 94 хил. лв. ще се отделят за закупуване на пароструйки в рисковите райони, допълни Байчев.

В Силистра, Русе, Добрич, Варна, Бургас и Хасково са разпределят екипи, които контролират птичия прелет, обясни Байчев. По думите му най-големият птичи прелет се очаква в края на декември и през януари.

Няма предстояща пряка опасност от пандемия от птичи грип, каза от своя страна министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски, който също участваше в заседанието.

Един от антивирусните препарати, който се препоръчва при опасност от птичи грип, може да бъде доставен в големи количества в България най-рано в края на 2006 г. Това пише фирмата-производители, обясни министър Гайдарски. Заради това Министерството на здравеопазването ще закупи големи количества друг подобен препарат на стойност 1,5 милиона лева, допълни той.

Няма изисквания от Европейския съюз за поддържане на резерв с противогрипни ваксини, тъй като все още няма открита ваксина срещу птичи грип, обясни доцент Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.

Споделяне

Още от България