Има съпротива срещу плана на ЕК за премахване на лятното часово време от 2019 г.

Има съпротива срещу плана на ЕК за премахване на лятното часово време от 2019 г.

ЕС ще бъде призован да отложи плана си за отмяна на лятното часово време до 2021 г. Това гласи проектотекст, изготвен от австрийското европредседателство, съобщи сайтът "Политико".

Предложението става под натиска на страни като Португалия, Гърция и Холандия, настояващи да се запази извършваната два пъти годишно смяна на часовото време или да се обоснове необходимостта от премахването ѝ.

През септември председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предложи законодателни промени, с които се отменя лятното часово време, а на страните членки бе даден срок до април 2019 г. да решат сами кое време ще прилагат като постоянно – лятното или зимното.

Няма окончателни доказателства дали ползите от лятното часово време са по-големи от неудобствата, свързани с двукратната смяна през годината, посочва австрийското председателство.

Държавите, които подкрепят запазването на сегашната система, се аргументират най-вече с липсата на убедителни доказателства за възможните ползи от премахването на сегашната система.

Основното, за което се настоява, е да се представят данни какъв ще е ефектът в двата случая.

Няколко страни възнамеряват да проведат национални допитвания, за да решат дали да минат към постоянно лятно часово време или към безкрайно зимно.

Законодателното предложение на ЕК има за цел да гарантира, че евентуалните промени ще се координират между съседните държави, така че да се запази правилното функциониране на вътрешния пазар и да се избегнат евентуални проблеми, които може да възникнат, ако някои държави прекратят смяната на часовото време, а други продължат да я прилагат.

По-рано тази година ЕК проведе допитване, според което мнозинство от 4.6 млн. европейски граждани поискаха да се отмени смяната на часовото време, въведена като стандарт в ЕС от 1996 г. с цел пестене на енергия. Страни като Финландия и Естония стоят твърдо зад предложението на ЕК, според което последното задължително преминаване към лятно часово време да бъде в неделя на 31 март 2019 г., а държавите, избрали да ползват само зимното часово време, да преместят за последно стрелките на часовниците си на 27 октомври догодина. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?