Плевнелиев:

Има сериозна опасност България да бъде залята от сирийски бежанци

Сирийски бежански лагер в Турция.

Има сериозна опасност България да бъде залята от сирийски бежанци, заяви президентът Росен Плевнелиев във вторник.

 

Преди ден вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че миграционният поток към България е засилен с 50% в последните два месеца заради наплив на сирийци, а Плевнелиев допълни, че вълната наистина се увеличава и институциите следят внимателно процеса.

 

"България много бързо ще адресира темата, тъй като виждаме потенциална и сериозна опасност, каза Плевнелиев и добави, че София е в постоянна връзка с европейските партньори.

 

"Ще вземем мерки, включително и на дипломатическия фронт, както и в Европа", допълни Плевнелиев.

 

Той обясни, че по време на визитата му в Турция, която ще се случи след по-малко от 2 месеца, проблемът с бежанците ще бъде една от големите теми.

 

Според прогнозите на Върховния комисариат за бежанците на ООН броят на сирийските бежанци може да достигне 700 000 до края на годината. Според различни оценки в Турция в момента има повече от 100 хиляди бежанци.

 

Сирийската общност в България поиска от правителството да приеме малък брой пострадали от конфликта, но все още няма официално решение на българските власти.

 

В същото време директорът на транзитния център в село Пъстрогор Антон Илиев коментира пред бТВ, че не може да се предвиди бежанската вълна от Сирия към България.

 

В момента в центъра са настанени 85 сирийци, 40 от които са преминали нелегално границата на страната само през последните две седмици.

 

"Във връзка със ситуацията в Сирия, има възможност да се увеличат бежанците към България, но колко и как няма как да коментирам”, заяви Илиев.

 

Транзитният център, който е за 300 души, в момента е запълнен на около 70% - голяма част от тях са сирийци. Там те пребивават на свободен режим – могат да излизат сутрин и да се прибират вечер. Ако не се върнат обратно, носят съответната отговорност, обясни Илиев. По думите му обаче нямало много такива случаи – 15-20, сред които сирийци, иракчани, афганистанци.

 

Шефът на Държавната агенция за бежанците при МС Никола Казаков обясни от своя страна пред в. "Сега", че България има възможност да приеме 1000 души в палатков лагер при евентуална бежанска вълна от Сирия.

 

Числото е записано в плана за реакция при бежанска вълна. Подобен лагер може да се разположи в пограничните райони. Ако това се случи, кабинетът на практика ще изпълни искането на Сирийската свободна армия у нас да бъде изграден такъв лагер.

 

Трима сирийци пък обясниха пред бТВ, че са напуснали родината си, защото се страхуват от войната. Пред тях стояла алтернативата да се присъединят или към официалната армия, или към опозицията. Бягството им в страната, в която търсят сигурност, струва между 4000 и 5000 долара.

 

Жертвите на насилието в Сирия са повече от 31 хиляди души откакто започна съпротивата срещу режима на президента Башар Асад през март миналата година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?