Има шанс за ваксина срещу Covid-19 до есента, но само за спешни случаи

Разработката, чиито изпитания са започнали, е на американска и германска компания

Има шанс за ваксина срещу Covid-19 до есента, но само за спешни случаи

Американската фармацевтична компания Pfizer Inc. обяви, че до есента може да разполага с ваксина срещу коронавируса. Тя ще може да се използва само при спешни случаи, ако тестовете покажат, че е безопасна. Това казва главният изпълнителен директор на компанията Алберт Бурла, цитиран от "Уолстрийт джърнъл".

Тестването вече е започнало в Германия, а през следващата седмица може да започне и в САЩ още през следващата седмица, ако получи разрешение от местните здравни регулатори.

Резултатите от проучването може да станат факт още през следващия месец. Американската компания ще трябва да направи повече тестове, за да се увери, че ваксината работи безопасно.

Фирмата вече се подготвя да започне производството на коронавирусната ваксина в САЩ и Европа. Pfizer ще инвестира 650 млн. долара в разработването на ваксината и на лечение на коронавируса.

Новината от САЩ съвпадна със съобщение от сряда на германската фармацевтична компания БиоЕнТек (BioNTech). Тя е започнала изпитания върху доброволци на ваксина срещу новия коронавирус, съобщи Асошиейтед прес.

БиоЕнТек, която работи с американската "Пфайзър", съобщи, че на дванадесет участници в клиничните изпитания в Германия е била дадена доза от потенциалната ваксина BNT162 от 23 април досега.

Следващата стъпка от клиничните тестове на ваксината BNT162 е увеличаване на дозата ѝ сред около 200 доброволци на възраст от 18 г. до 55 г., съобщи германската компания. Тя очаква скоро да получи одобрение за клинични изпитания и в САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус