"Има такъв народ" се отказа от гласуване по пощата за очертаващите се нови избори

Партията на Трифонов прокарва пътя за мажоритарен вот

"Има такъв народ" се отказа от гласуване по пощата за очертаващите се нови избори

Партията на шоумена Слави Трифонов "Има такъв народ" се отказа от идеята да даде възможност на българите в чужбина да гласуват по пощата на следващите парламентарни избори, които се очертава да са съвсем скоро.

Това се разбира от предложенията, които ИТН е направила между двете четения на поправките в Изборния кодекс. Срокът за предложения изтече в понеделник, а във вторник ресорната правна комисия ще се събере, за да ги разгледа на второ четене. Очаква се до края на седмицата поправките да влязат за второ четене и в пленарна зала. Бързането с поправките се дължи на това, че изглежда скоро парламентът ще бъде разпуснат, защото няма да бъде съставено правителство. Трифонов вече каза, че ще върне мандата, а миналата седмица заместникът му Тошко Йорданов обяви, че преди предсрочни избори трябва да има промени в ИК.

Първоначалният законопроект на ИТН, който е внесен от председателя на парламента Ива Митева, предвиждаше реално гласуване по пощата за българи зад граница, но с условности : "ако е възможно" и да е за "избиратели с настоящ адрес в държава, в която се гласува по пощата".

Сега обаче отново Митева предлага гласуването по пощата да е експериментално – т.е да не се взема предвид при определянето на резултатите. Освен това се предвижда да се проведе на президентските избори, които ще са през есента на тази година.

Мажоритарен вот, ама после

Освен това, както се бяха заканили, от "Има такъв народ" предлагат и прокарване на пътя към мажоритарен вот за депутати. Между двете четения те са предложили текст, който гласи:

"Пропорционалната изборна система за избори на народни представители се прилага до произвеждането на първите редовни избори за народни представители след влизането в сила на този закон".

След изборите Слави Трифонов обяви, че мажоритарният вот, който е основен политически ангажимент на ИТН след референдума на "Шоуто на Слави" от 2016 г., ще остане да бъде приеман от друг парламент, докато сега е важно ГЕРБ да изчезне от политическата сцена. До това се стигна, след като премиерът в оставка Бойко Борисов нареди на депутатите си да внесат законопроект за мажоритарен вот, а това беше оферта към шоумена, който я отхвърли. Миналата седмица бе отхвърлен и самият законопроект на ГЕРБ, като Митева разкритикува предложенията и обяви, че това е пример за писане на закон за една нощ.

Сегашното предложение на ИТН вероятно няма да бъде подкрепено от другите нови партии в парламента – "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън". БСП и ДПС също се очаква да са против, но не е ясно дали депутатите от ГЕРБ ще го подкрепят. Ако това стане, поправката ще бъде приета.

Промени за машинното гласуване

Първоначалните поправки на ИТН предвиждаха навсякъде извън страната да има машини за гласуване и вотът да е само с тях. Сега обаче се поставя същият лимит като този в страната – устройства да има в секциите зад граница, в които на последните избори са гласували поне 300 избиратели, или тези за чието разкриване са подадени поне толкова заявления.

"Изправи се! Мутри вън" пак внасят предложенията си

Между двете четения от "Изправи се! Мутри вън" (ИСМВ) са внесли отново законопроекта си, който миналата седмица бе отхвърлен на първо четене. Той предвиждаше предложения, подобни на тези на "Има такъв народ" - избирателен район "Чужбина", отпадане на ограниченията за разкриване на секции зад граница, изрично разрешаване на видеонаблюдението при броенето на резултатите от изборите и спешна промяна на състава на ЦИК.

Имаше обаче и разлики. От "Изправи се! Мутри вън" искат засилване на мажоритарния елемент в парламентарните избори. В момента, за да може даден кандидат да измести тези пред него, трябва да получи поне 7% от гласовете за листата като преференции лично за него. Предложението е този процент да бъде намален на 5 на сто.

БСП и Манолова искат чистене на "мъртвите души"

ИСМВ предлага форма на активна регистрация , която цели изчистване на т.нар. "мъртви души" от списъците. Идеята е списъците да са на базата на гласувалите на предишни избори. Освен това да се води и публична кампания за подканване на негласували да се регистрират. Предвижда се хората, които не са в списъците, да имат определен срок да заявят желанието си да гласуват, а ако не го направят, ще могат да бъдат дописани в изборния ден от секционната комисия по постоянен адрес.

Между двете четения и от БСП са предложили форма на активна регистрация, която да изчисти списъците от мъртви души. Тяхната идея е стара и предвижда това да стане със създаването на публичен регистър на хората, които са гласували на избори. Предложението е именно тази база да бъде използвана за изборните списъци.

"Демократична България" настоява ЦИК да се състои от 9 души

И от "Демократична България" са внесли предложения между двете четения. Част от текстовете им повтарят законопроектa им, който беше отхвърлен миналата седмица.

Те отново предлагат ЦИК да се състои не от сегашните 20, а от от 9 членове и разпределението на членовете да не следва съотношението на партиите в парламента, както и да няма членове от формациите, които имат само евродепутати. Обединението иска още предложенията за председател, зам.-председатели и секретар да се правят не от партиите, а от отделните депутати.

От ДБ искат още заседания на ЦИК да могат да се провеждат, само ако присъстват повече от две трети от членовете на комисията, а не както е сега – половината. Предлагат решенията да се взимат не с мнозинство от две трети, а с гласовете на повече от половината от присъстващите.

Приетият на първо четене законопроект на ИТН също предвижда намаляване на състава на ЦИК, но на 15 членове, които отново се предлагат от партиите в парламента, но да не се избират от Народното събрание, а процедурата да се води от президента. В момента членовете на ЦИК се избират от Народното събрание, но ИТН предлага членовете на комисията да се назначават след консултации и процедура, определени от президента. Проектът им предвижда спешна подмяна на състава на комисията - в 14-дневен срок след влизането в сила на поправките президентът да назначи нова ЦИК.

ДПС с дежурните поправки

Между двете четения от ДПС отново са внесли дежурните си предложения за промени в Изборния кодекс. Движението пак иска да падне забраната за предизборна агитация на майчин език - нещо, което предлага при всяко отваряне на Изборния кодекс.

Партията отново предлага и премахване на уседналостта за местните и за евроизборите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?