"Има такъв народ" се зарече да не работи с партии от настоящия парламент

Обеща на бизнеса край на корупцията, ниски данъци и лесен достъп до европарите

Тошко Тодоров, зам.-председател на "Има такъв народ"

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" няма да работи в следващия парламент с формациите, които присъстват в настоящия. "Ще работим с партии, надявам се, които влязат - други, а не тези, които са вътре. Тези от статуквото - някак си не е морално, хора, които смятаме за престъпници и хора, които смятаме за некадърни, да работим с тях", обяви зам.-председателят на партията Тошко Йорданов в четвъртък по време на онлайн среща с Българската стартъп асоциация.

Слави Трифонов не присъства на срещата, но на нея за пръв път се появиха публично хора, ангажирани с подготовката на предизборната програма на "Има такъв народ". До момента познатите от лица от партията са само сценаристите на Слави, познати от телевизионния екран.

Самата предизборна програма ще бъде представена след регистрацията в ЦИК. Партията предлага пряк избор на главния прокурор. Обещава данъчни стимули за стартиращи компании. Първата ѝ задача е фирмите да могат да развиват своята дейност, "без да има всички онези предпоставки за корупционни механизми, за неща, които могат да го стопират". Предвижда също създаване на специално ведомство с ранг на министерство, което да се занимава с иновации и научно-изследователска и развойна дейност, пряко приложима в реалната икономика.

Сред приоритетите е и цялостна реформа на здравната система и промяна в подхода за справяне с Covid кризата.

"Определено няма да постъпим както сегашните управляващи, тоест когато имаме здравна криза, свързана с респираторно вирусно заболяване, медицинските съвети, мерки и действия трябва да бъдат давани от хора, които се занимават с вируси и имунолози, а не от хирурзи. Това е свързано и с икономика, което означава, че трябва екипът да бъде подплатен и от икономисти и финансисти, защото всяка една мярка струва пари. Здравната ни система така или иначе се нуждае от цялостно реформиране", каза Тошко Йорданов.

На директен въпрос какви са приоритетите на "Има такъв народ" в сферата на икономиката, отговор даде Любомир Каримански, който се оказа председател на вътрешнопартийната комисия по икономика и финанси.

По думите му партията иска да гарантира, че бизнесът ще може да развива своята дейност "без да има всички онези предпоставки за корупционни механизми, за неща, които могат да го стопират". 

Приоритетите след това са насочени към мерки за привличане на чуждестранни инвестиции. Това обикновено се случва със стимули, които биха довели чуждите инвеститори у нас.

"Имаме достатъчно много мерки, набелязани за преките чуждестранни инвестиции и инвестициите изобщо в България, така че смятаме, че това също трябва да бъде развито и да бъде стимулирана цялата иновативна дейност чрез въвеждането на иновациите и стимулирането на иновациите в България". 

Той обеща също "картографиране на цялата ресурсна възможност на страната, така че ресурсите да могат да се ползват на географски принцип там, където трябва да се развиват, а не да бъдат концентрирани в два или три центъра на цялата страна и в цялата останала част на България да няма никакво развитие".

"Няма да увеличаваме данъците. Няма да променяме данъчното законодателство нито в посока корпоративно подоходно, нито в посока на лични данъци в Закона за данъците върху доходи на физически лица. Ако намерим възможност да оптимизираме данъчното облагане, ще го направим", отговори финансистът Пламен Данаилов, който е председател и на партийната комисия по транспорт.

Друг приоритет на партията ще е да улесни достъпа и прозрачността при кандидатстване за европейски пари, както и да не може евросредства за иновации да се пренасочват за субсидирана заетост. 

Д-р Светослав Георгиев, който се оказа член на партийните комисии по образование и икономика заяви, че партията трябва да "премахне корупцията колкото се може повече, за да може България да добие малко по-различен имидж пред инвеститорите". Това щяло да се случи с конкретни мерки в правосъдието, а след това и с премахването на административната тежест.

Александър Рашев, който е член на правосъдната комисия на партията, заяви като цел цялостната съдебна реформа. Тя ще се случи чрез промяна на състава на ВСС - изваждане на прокуратурата от Висшия съдебен съвет. Пряка отговорност на главния прокурор и въвеждане на механизми за търсене на такава отговорност. И още пряк избор от народа на главния прокурор. Механизми за избор на председателите на ВАС и ВКС.

От партията обещават и засилване на електронното управление.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?