Има тенденция на намаляване на сивата икономика в България

Има тенденция на намаляване на сивата икономика в България. Това обяви в Добрич Милена Ангелова, главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал у нас. Тя уточни, че намалелият с 6 на сто ръст на сивия сектор се дължи и на чувствителността на медиите, които са увеличили публикациите си на тази тема.

Ако през 2010 година основната сива практика е била работа, без какъвто и да е било трудов договор, то сега вече работата без трудов договор не е толкова голям проблем. Проблемът е, че се работи на договор, но договорът не е на реалната стойност. Той или е на минимална работна заплата, или пък на по ниска сума, но винаги включва доплащане в плик. Това е новото предизвикателство".

64 на сто от работодателите признават, че работата в сивия сектор дава бързи печалби, а 85 на сто твърдят, че законите не се прилагат еднакво за всички. Според Милена Ангелова причините за сивата икономика остават.

"Все още бизнесът казва, че основната причина да работи на сиво дори не е икономическият стимул, по-скоро е множеството и тежки за обслужване административни изисквания. Така прокламираното електронно правителство просто не се случва", каза още тя.

По думите на Милена Ангелова най-честите сиви практики са покриване на печалби, нефактуриране на сделки, неплащане на дължимия данък печалба, доплащане на ръка, контрабанден внос и износ.

Споделяне

Още от Бизнес