Маргарита Попова за бъдещето на европейската дипломация:

"Има твърде много тревожни моменти в земното ни битие"

С цитат от Ватикана вицепрезидентът предупреди, че човечеството е в частична Трета световна война

Маргарита Попова, сн. БГНЕС

Вицепрезидентът Маргарита Попова представи във вторник визията си за разрухата на световния ред и необходимостта от политическо лидерство в новата външна политика.

В реч по време на конференция за бъдещето на европейската дипломация тя предупреди, използвайки анализи на Ватикана, цитати на Хенри Кисинджър и други, че "конфликтите изглеждат само териториално очертани, но са в състояние да запалят глобална унищожителна разруха”, а международната общност, която е затрупана с множество стратегии за благосъстояние и икономически растеж, трябва да се събуди срещу най-страшното зло – войната.

Реакциите не са адекватни, липсва онова интелигентно и всеотдайно политическо лидерство, подплатено със знания, опит и посветеност на общественото благо, заяви Попова.

Според нея важните теми не присъстват в дискусиите на предизборната кампания, както и в дневния ред на световните форуми.

Из изказването на вицепрезидента Маргарита Попова за международната ситуация - едно към едно:

"...Има твърде много тревожни моменти в земното ни битие..."

"Ние присъстваме в живота днес и участваме в определянето на един порядък. Не, не на дневния ред, нека сме по-скромни и нека да започнем по-прибрано. Така е сигурно, че ще има с какво да съизмерим усилията в търсене на нашето битие, което не е нищо друго освен, прозаично, но съвсем вярно казано, нашето битие в търсене на сигурността."

"Моето присъствие е белязано и от това да споделим заедно тревогата от усещанията си за поразително динамично променящия се свят, в който някой волно или неволно променя базови характеристики. Чертае светлинни висоти или апокалипсис, но не успява да излезе от дрехата на перфектно стилизиран мениджър с рояк помощници около себе си, които търсят точното си място и детайли, с които просто да запълнят това място."

"Какъв е този наш 21 век, който накара някои да забравят да мислят човешки, да загубят отдавна равновесие от човешка алчност за власт и печалби – за повече власт и повече печалби? Кой би могъл да живее днес с несвито сърце от видимата опасност на не едно място по света да избухне пожара на разрухата? Кой ще бъде спасен и коя част от човечеството всъщност ще си отиде. Има ли на тези въпроси адекватен отговор."

"Секретарят на Ватиканското Министерство за справедливост и мир разясни, че тлеещите в различни точки на света конфликти, както и народите, ангажирани с тях, не могат да не предизвикат усещането, че човечеството се намира в частична и потенциална Трета световна война. Конфликтите само изглеждат териториално очертани, но са в състояние да разпалят глобална унищожителна разруха."

"Мениджърът от вчера днес не е в състояние нито като знание, нито като опит и морал да обозре днешния нов исторически ден и да го преподреди в съзнанието на човешкото общество в порядък за свобода, сигурност и демокрация... Днес дебатът е за нашия нов свят, който трябва да проумеем и да се откажем да управляваме със загубените от десетилетия бледи и безплътни клишета, които обслужиха едни, освободиха ги от грях и морал, а натовариха други."

"На престижен юридически форум през 2012 година в Германия по повод на, както някои обичат да казват връхлетялата ни сякаш някак си през 2008 година феноменална дългова, финансова и икономическа криза, изразих и съгласие и собствено мнение с известни изследователи и споделих, че групировки с европейски генезис и такива извън ЕС изграждат криминални контакти и атакуват чрез стопански престъпления цели социални структури. И ги сриват. Подпомогната от корупцията, организираната престъпност започва да се легитимира като стопански и политически принцип. Сериозно и немотивирано се надцениха възможностите на пазара и конкуренцията, като сами за себе си. Като че съзнателно следваха една след друга структурни промени, съпътствани със законодателни такива в условия на съществени контролни дефицити. Икономическата глобализация далеч надмина темпа и ефикасността на политическата интеграция. От какво тогава да бъде управлявана сега глобалната икономика при напредъка и на бездруго информационните технологии. Да, и точно това за жалост е един от конкретни конфликтни въпроси: "Колко, къде точно и как функционира политическата интеграция?" Така необходима, толкова говорена, толкова размишлявано за нея. При нас, в нашето семейство, в ЕС, изтървахме ли я, не я ли пожелахме, ревниво запазихме политическия и най-вече правния си суверенитет. Или просто решихме съвсем съзнателно, че можем да я отминем?"

"Старият геополитически ред се разрушава, макар никой от политиците ни на престижни икономически форуми да не предпочиташе и да не предпочита и сега да бъде дори загатната темата за рушенето на световния ред, за пренареждането му, за последиците, които се сочат като причини за днешната неотминала и измъчваща толкова тежко редица държави по света криза."

"Ежедневно говорим за нисък растеж, безработица, необходимостта от иновации, нов тип образовани, инвестиции, енергийна диверсификация, ефективност. А истинската причина (за рушенето на световния ред), или част от нея, е огромната корупция, неглижирането на закона, безскрупулната безнаказаност и моралната разруха, които ерозираха човешкото общество и институциите. Отнеха ни удоволствието да бъдем закриляни от наистина талантливи и умни хора, които генетично и чрез допълнително придобити знания, могат да предпазят, да предотвратят, да минимизират, да не пренатоварват общността с тотално разминаващите се днес в някои случаи ценности и интереси."

"Какви личности днес са в състояние да прозрят, да анализират и, ако се наложи, да балансират съвпадението или поведението на четиримата конници или повече от четирима вестители на геополитическия апокалипсис – Ислямската държава в Ирак и Леванта, определяна като екстремистка организация между халифата и тероризма, незаконната миграция, темата "Русия – Украйна", Ирак, Либия, Източното и Южнокитайското морета?"

"За жалост хората не са иманентно разумни и предразположени към мирен компромис и здрав разум, както се надява за американците Хенри Кисинджър. Макар демокрацията, мирът, справедливостта да са се превърнали, пак според него, в споделено въжделение, ако не и във всеобща реалност."

"Как да продължим? С многобройни скъпоструващи пиар акции по идентични теми с различни или със същите лектори, но с еднакви социални акценти, които интересуват и засягат днешния ден и хляба на всеки отделен човек. За кого всъщност не са важни работното място, достойният труд и заплащане, престижното образование и достъпът до здраве? Кой не желае да живее в рая на благоденствието и коя политическа платформа се отказва или пренебрегна това?"

Споделяне

Още от България