Има вариант за увеличение на пенсиите с 2.4% догодина

Снимка: БГНЕС

Има вариант за увеличение на пенсиите догодина от 2.4%. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков на заключителна пресконференция на служебния кабинет в понеделник.

"Искам да опровергая един слух, че няма да има увеличение на пенсиите. Има вариант за увеличение на пенсиите догодина при прилагане на швейцарското правило с 2.4%”, заяви Йордан Христосков.

През изтеклите три месеца на служебния мандат министерството е разработило различни варианти за реформа на осигурителната система. Двата важни акцента са условията, при които ще бъдат осигурявани хората, работещи при първа и втора категория труд и къде ще се плащат парите им, каза Христосков. Промените не предвиждат намаление на пенсиите, допълни той.

Вече са заложени два работещи проекта за следващото правителство и то само трябва да ги одобри, каза министърът. По думите му, плановете са съобразени с това да не бъдат прекъснати плащанията в момента.

И през трите месеца всички социални плащания за деца, майки и хора с увреждания, за енергийни помощи и медицински изделия, бяха извършени навреме. Близо 3 000 лица и семейства бяха подпомогнати с еднократна помощ, а МС гласува обезщетения на близките на загиналите при трагичните събития, съобщи Христосков. Според него, като извънредно плащане се очертава и компенсацията във връзка с поскъпването на тока. Досега са приети близо 300 000 заявления, платено е на близо 200 000 души, добави той.

Христосков определи периода на работата на министерството като нелек. Наред със задачите, които имахме да изпълняваме във финансови ограничения, през този период се случиха доста неблагоприятни събития, тежки аварии, каза той. Христосков обясни, че наред с текущите задачи, които кабинетът е изпълнявал, не се е притеснявал да гледа напред и да разработи проектозакони и стратегии, които вече са представени на НС. Първата от тях е проектът за актуализация на бюджета.

Христосков коментира, че задачата на министерството е била да задържи безработицата на приемливи нива, като към момента тя не е намаляла. При младежката безработица има намаление, освен това, около 8000 младежи ще бъдат заети по програмата "Младежка заетост".

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?