Има вероятност за ново отлагане на електронните документи за самоличност

Обмисля се хората да не сменят талоните на колите си заради данък МПС

Има вероятност за ново отлагане на електронните документи за самоличност

Най-вероятно ще се стигне до ново отлагане на електронните документи за самоличност, стана ясно от изказване на заместник министър-председателя Томислав Дончев, който откри 20-ата годишна конференция по електронно управление.

Въвеждането на електронните документи беше отложено за пореден път с промени в закона миналата година и сега срокът е 1 януари 2020 г. От думите на Дончев обаче се разбра, че има вероятност и той да не бъде спазен. 

Вицепремиерът изрази надежда, че МВР ще се справи с поставения по-дълъг срок, но направи уговорката, че дори МВР да успее, подмяната на документите няма да стане изведнъж. Поради тази причина е нужно до въвеждането на новите електронни документи да бъдат "мобилизирани всички досега съществуващи системи за електронна идентификация". Най-често това е електронният подпис, но има и други - като лицево или ирисиво разпознаване, които се прилагат в ЕС, каза вицепремиерът. Персоналните идентификационни кодове, които НАП и НОИ издават, не са с достатъчна степен на сигурност и могат да се ползват само за справки, посочи Дончев.

Системата за електронно връчване може да се превърне в универсален вход, ползван от държавните органи, банки и други организации. Там всеки може да ти прати нещо, и от процесуална гледна точка ще равносилно на получено писмо срещу разписка, посочи Дончев.

Още миналата година МВР обеща, че ще направи всичко възможно, за да спази дадената му допълнителна година срок за новите документи. Няма данни какво е направено досега.

Вицепремиерът коментира и проблема с плащането на местния данък за автомобилите, при което се изисква отбелязване на екостандарта в талона на колата.

"Ако има вариант да бъде спестено на хората да сменят талоните на колите, в които не е отбелязан екостандартът, то това ще бъде направено", Томислав Дончев.

От тази година по-високата еко категория на автомобила може да намали годишния данък за неговия собственик. Освен от мощността и годината на производство, данъкът вече зависи и от екостандарта на автомобила, като за стандартите от Евро 1 до Евро 3 включително, както и когато автомобилът няма екокатегория, коефициентът се утежнява с между 10% и 40%, а от Евро 4 до Евро 6 има намаление до максимум 60%.

По-новите и по-мощните автомобили отново се облагат с по-висок компонент, като идеята е по-скъпите автомобили да се облагат повече. В същото време обаче се прави известна промяна в коефициентите в зависимост от годината на производство, така че да се стимулира извеждането от употреба на автомобилите над 20 години, защото те са ненадеждни и причиняват големи замърсявания.

"Преди година и половина положихме много усилия да облекчим работа на КАТ, но за съжаление с променлив успех. Все още има управления на КАТ, където има опашки и струпвания на хора, което е абсолютно недопустимо", каза Дончев.

Законодателните инициативи за електронните услуги изпреварват значително технологичната готовност на администрациите за прилагането им, отчетоха от сдружението на общините.

Софтуерните лицензи и липсата на желание за електронизация остава проблем. От агенцията за електронно управление смятат, че тази година може да бъде изградена облачната инфраструктура, върху която да бъдат разположени съществуващите в момента и новите информационни системи на централните и общински администрации.

Споделяне

Още от България