Има задържан за взрива в турското посолство в Хага

Има задържан след днешния взрив и пожар в турското посолство в Холандия, предаде Асошиейтед прес.

При експлозията няма пострадали, макар че част от сградата пламна, а районът на посолството бе блокиран.

Служители от посолството заявиха, че преди взрива в посолството е забелязан мъж с експлозиви.

Според АФП, която цитира официалното радио НОС, мъж със следи от изгаряния по ръцете и лицето е бил задържан на централната гара в Хага, недалеч от посолството. От холандската полиция не потвърдиха тази информация.

Според турския посланик в Холандия Тахан Илдем експлозията е била причинена от бомба, задействана от неизвестно лице край един от страничните входове на посолството. Предполагаемият извършител е говорел холандски, твърди посланикът.

Представител на холандското вътрешно министерство заяви само, че в една от сградите на холандския правителствен център е избухнал пакет. Неизвестно лице изскочило от един от прозорците на турското посолство и избягало с чакаща го кола. Не се съобщава за пострадали.

Експертите още проучват какво е било съдържанието на пакета, предизвикал взрива.

Засега не са ясни мотивите за нападението срещу турското представителство в Холандия, макар че в други страни представители на турските власти са били обекти на атаки от страна на кюрдски бунтовници, борещи се за независимост.

Турски представители обясниха, че нападателят е влязъл в сградата на посолството с вид на човек, който търси информация, след това хвърлил бомбата и избягал.

Официален представител на турското външно министерство пък обясни, че е видян мъж, който поставя нещо пред сградата. Когато бил запитан какво прави, той избягал, след което избухнал взрив.

На мястото на взрива са пристигнали полицейски и анти - терористични екипи.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?