Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Има заговор за потулване на кражбата КТБ

Политици блокират разследването на "АликсПартнърс", за да заметат следите, казва в интервю за Mediapool депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов

15 коментара
Има заговор за потулване на кражбата КТБ

Фондът за гарантиране на влоговете пусна първите списъци с привилегированите вложители във фалиралата КТБ. В същото време обаче докладът на "АликсПартнърс" (Alix Partners Services UK LLP) за това в чии "джобове" са потънали милиардите от фалиралата банка по всичко личи ще остане секретен. Какво е вашето обяснение?

Законът изисква да се публикуват всички вложители към определена дата, както и всички заявени цесии. С огромна бързина тази информация беше интерпретирана в посока: “Ето ги лошите вложители”. Най-важното обаче е да разберем кой обра банката, а това се случи чрез мащабна схема за фалшиво, фиктивно кредитиране.

Истината няма да излезе наяве, докато не разкрием #КОЙ стои зад всички тези кредити. Те са отпускани на офшорни компании, на такива, чиито собственици трудно може да бъдат открити, или без каквито и да е обезпечения. Ето защо сега държавата не може да си върне никакви суми или имущество.

Нека обърнем внимание не на това, което се изявява – списъкът и последвалите го коментари, а това, което се премълчава. От министъра на финансите разбрахме, че няма да получим достъп до доклада на международната компания "АликсПартнърс", която е наета да разследва, къде са изтекли парите, защото бил конфиденциален. А тази фирма наистина има богат опит в поредица от успешни разкрития по международни финансови измами. Най-големите са разкриването на аферите "Енрон" и “Бърни Мадоф”, които засегнаха цялата финансова система на САЩ. И в двата случая фирмата се добра до десетки милиарди долари чрез издирване на истинските собственици на фиктивните фирми.

За съжаление "АликсПартнърс" бе наета с непростимо закъснение. Още през юли 2014 г. Реформаторският блок поиска от БНБ да наеме разследваща финансови измами фирма, която да излезе с доклад в рамките на до три месеца. Така по “горещи следи” още в началото на този парламент щяхме да научим къде са отишли откраднатите пари от КТБ. Съответно много по-висок процент от тях щяхме да имаме шанс да си върнем.

Сега, от краткото изявление на министъра на финансите, разбираме, че докладът е тайна за обществото. Оставам с убеждението, че определена група влиятелни и днес политици, които са участвали в създаването на пирамидата КТБ, все още намират начини и инструменти, за да пречат на бързото и ефективно разследване на аферата за потъналите милиарди от банката.

Коя е тази група политици, която бави разследването срещу КТБ?

От доклада на временната комисия в парламента ясно се вижда, че КТБ е структура от типа “пирамида”, които добре познаваме от 90-те години на миналия век. А именно – взимат се пари от вложители, плащат им се високи лихви, това привлича нови и нови вложители, паралелно с политически средства се склоняват определени държавни структури като БЕХ, НЕК, РВД, БДЖ, болници, агенции, фондове и др. да държат крупни суми в банката. В един момент масата на парите нараства значително, но и плащанията по лихви и "данък политически чадър" стават толкова големи, че организаторите на схемата бързо евакуират всички пари в подставени фирми и лица и тогава капанът щраква – банката фалира. Последва плащане на сметката от Фонда за гарантиране на влоговете в банките и от държавния бюджет, и загуба на милиарди от хилядите вложители, които изобщо не получиха парите си, защото бяха над гарантирания максимум.

Ако се върнем назад във времето, ще видим, че строителите на уникалната схема за кражба на 6 млрд. лв. са от небезизвестните "обръчи на фирми" на ДПС. Ето защо са основателни подозренията ни, че част от кредитите са отишли към политици от тези среди.

Точно за тях очакваме доказателства от доклада на "АликсПартнърс". Трябва да е ясно, че международната разследваща финансови измами фирма е последният останал ни инструмент да научим истината за краха на КТБ и да си върнем поне част от заграбените милиарди.

Тревожното сега е, че резултатите от нейната дейност се бавят и потулват. Докладът отдавна трябваше да е предаден на прокуратурата и следствените органи, които да използва показанията на експертите от "АликсПартнърс" в подготовката на обвинителния акт на бъдещия съдебен процес. Така се стигна до връщането на парите в горецитираните афери в САЩ – защо да не се получи и в нашия случай.

Как ще коментирате действията на синдиците по възстановяването на част от имуществото на банката?

Мисля, че в момента започва вторият епизод от сагата КТБ – крадене по линия на продажбите от масата на несъстоятелността. Знаем, че синдиците са продали имущество за 27 млн. лв. за един месец, но не знаем дали това е много или малко, защото няма конкретна информация за сделките.

Ако знаем какво и на кого са продали, може да направим оценка евтино или скъпо продават синдиците. Нещо повече, може да открием връзки между тези, които купуват, и бивши кредитополучатели на КТБ – т.е., да преценим дали тези, които построиха пирамидата КТБ, сега не си купуват обратно "здравите ябълки" на многократнократно по-ниски цени, а оставят за държавния бюджет и за Фонда за гарантиране на влоговете само "гнилите ябълки". Това е кражба върху кражбата.

Живеем в тежко информационно затъмнение по случая КТБ. От една страна, за да докажем измама, ни трябват доказателства. От друга страна, събирането на тези доказателства е умело забавено от компетентните длъжностни лица.

Например, защо в договора между синдиците и "АликсПартнърс" няма клауза, че тяхното възнаграждение е процент от намерените и възстановени на бюджета средства? В САЩ те върнаха десетки милиарди долари срещу 9% от възстановената сума. Дали предварително някой не се е постарал да дезинтересира фирмата от сериозно разследване?

Дадена им е твърда сума, за да си напишат доклада. Но на нас не ни трябва само докладът, а реалните действия на "АликсПартнърс" на терен и годни материални доказателства пред българския съд, включително и свидетелските им показания като заклети експерти.

Сигурно всичко това се прави с цел да се осребрят остатъците от КТБ?

Ако от "АликсПартнърс" получим списък с реалните получатели на фиктивните кредити, с които са източили КТБ, между тях ще лъснат и имената на публичните фигури, участвали в обира.

Точно затова, въпреки клаузата за конфиденциалност в договора, ще продължа да настоявам да бъдат разсекретени и публикувани всички конкретни данни за публични фигури, получили необезпечени кредити чрез подставени фирми и лица. Не може да има конфиденциалност за тези, които са злоупотребили с доверието на хората!

Сметната палата се произнесе, че банковият надзор на БНБ не е бил достатъчно ефективен. Излезе с 13 препоръки, но БНБ не ги приема изцяло. Как новото управление на БНБ се справя с реформата в банковия надзор и подготвени ли са банките за предстоящите стрес тестове?

Повече ме безпокои фактът, че новият управител на БНБ сам не знае какви мерки да предприеме за укрепване на управление "Банков надзор". Или поне досега не е оповестил своя план. Това, което прави впечатление в одиторския доклад на Сметната палата, са констатациите за липса на организация, за липса на правила, за липса на структура, за липса на документация, за липса на капацитет, за субективно планиране на тематични инспекции с ограничен обхват и др. Тоест липсва каквато и да е систематичност и организираност в управление "Банков надзор".

Изводът, който прави Сметната палата е, че "банковият надзор не е достатъчно ефективен за поддържане на банковата система и за защита на интересите на вложителите, поради невъзможността му своевременно да установи проблемите в кредитните институции, както и да предприеме адекватни мерки, за тяхното предотвратяване". Това не е просто констатация. Това е присъда! Присъда, че живеем в илюзия на банкова сигурност и банкова стабилност. Присъда за накърнена национална сигурност.

Този доклад отдавна трябваше да е дело от най-висока важност за шефа на ДАНС и преписка под надзора лично на главния прокурор. Те трябва да разследват как липсата на качествен и ефективен контрол от страна на БНБ е застрашила и продължава да застрашава националната ни сигурност. Не случайно призовах и прокурорските органи, защото зад всичко това не може да стои колективна безотговорност. Винаги има лична отговорност.

Те същите хора сега управляват БНБ, както и по времето на КТБ, само гуверньорът е сменен.

При избора на управител на БНБ Реформаторският блок гласува против неговото избиране, защото като част от своето представяне той не пожела да заяви, че ще освободи екипа проспал банковия обир на века. Не представи екипа, с който ще работи, нито каза какви структурни промени ще направи в управление "Банков надзор".

Това беше ясна индикация за нас, че промяната на гуверньора е по-скоро козметична. Виждате резултата шест месеца по-късно. Същите тези хора не приемат констатациите и препоръките за своята работа на Сметната палата, а са склонни да продължат със старите механизми на работа, рискувайки отново да допуснат банков крах като този през 2014 г.

Очакваме от управителя на БНБ лично да представи в парламента своята позиция по отношение доклада на Сметната палата и мерките, които ще предприеме за укрепване на управление "Банков надзор". За съжаление в Конституцията и Правилника за организацията и дейността на Народното събрание липсва възможност да го накараме да даде публични разяснения по горните въпроси.

Какво става с държавната Българска банка за развитие? Появиха се информации, че сега тя е заместила КТБ и финансира фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Тази информация е крайно обезпокоителна от няколко посоки. От една страна, защото банката е създадена за малкия и среден бизнес, а излиза, че в нарушение на целите си тя обслужва привилегировани големи фирми. Оказва се, че кредити и банкови гаранции за участие в обществени поръчки се дават с предимство на фирми, свързани отново с обръча от фирми около ДПС. Имената бяха обявени в пресата.

Второ, това е същият кръг лица, които в миналото получаваха най-лесно кредити и банкови гаранции от КТБ. Цялата тази структура, след като се разклати пирамидата КТБ, мигрира към държавната ББР.

Виждам риск още една банка да бъде разклатена по модела на КТБ. Затова ще настоявам за публична информация по отношение на финансовата политика, кредитните обезпечения и контрола над тази институция.

Има ли как да се получи публична информация за кредитите, отпуснати от ББР през последните три години, да кажем?

За съжаление не, защото тя е търговско дружество и се оказва, че е защитена. В същото време неин принципал е министърът на финансите. Той е политическо лице и поне в частта, в която не се разкрива търговска тайна на банката, е възможно да бъде най-малкото отречено или потвърдено, изнесеното в пресата.

Очаквам той да носи отговорност за това дали в ББР има лоши практики, като тези довели до катастрофата на КТБ. И да вземе мерки, за да спаси ББР, ако констатира, че изнесеното в пресата е истина.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

15 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Българофил
  #15

  Всички следи водят към Кремъл! Вижте само кой купи БТК - Спас Русев - подставеното лице на мужиките!

 2. Коментарът е изтрит в 15:18 на 3 декември 2021 от автора.
  #14
 3. marij
  #13

  " "банковият надзор не е достатъчно ефективен за поддържане на банковата система и за защита на интересите на вложителите, поради невъзможността му своевременно да установи проблемите в кредитните институции, както и да предприеме адекватни мерки, за тяхното предотвратяване". Това не е просто констатация. Това е присъда! Присъда, че живеем в илюзия на банкова сигурност и банкова стабилност. Присъда за накърнена национална сигурност." Това е истината за БНБ и нейният управителен съвет, който единствено се интересува от заплатите си! Продължавайте да гласувате за ГРОБ...

 4. Борис
  #12

  Кой е подписал договорът с "Аликс партнърс" от българска страна и защо в него няма клауза за процент за "Аликс партнърс" от откраднатите от КТБ суми, които бъдат намерени?

 5. блуман, не зная кой е "тъп, по-тъп, най-тъп ..." Никой не е потулил информация, просто АликсПартнърс не са открили нищо. Защо тогава докладът е тайна за обществото ???

 6. блуман
  #10

  Тъп, по-тъп, най-тъп - Гроздан Караджов. Никой не е потулил информация, просто АликсПартнърс не са открили нищо. И няма да открият, защото парите са в банката. Търсете ги там, където трябва, а не манипулирайте читателите.

 7. Бивши комунисти НЯМА!
  #9

  Нали излязоха резултатите от разследването и има вече данни кой е взимал кредити - вижте ги само вие можете понеже сте подписали договор не даващ възможност обществото да разбере. Смешници! Тиквата ни е вожд ей!! Роби!!

 8. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
  #8
 9. RedDevil
  #7

  Aдски ми е странно, че още има хора, които защитават банката и отричат това да е една грандиозна измама и пирамида...

 10. Oanis
  #6

  Смешно и жалко е да се внушава, че КТБ е пирамида. Фирмата доказа това което много хора знаят, че няма източване на пари в смисъла на обвиненията срещу Василев.Просто има кредитори, които неискат да върнат кредитите си и същите разбойници, които с помоща на държавата крадат активите й. Всичко наподобава грабежа през 97 година с тази голяма разлика, че сега сме членове на ЕС. За жалост, това с нищо непомага на потърпевшите. Извършва се втори грабеж на данъкоплатците организиран от триумвирата разследван в Лихтенщайн и техните лакей.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.