Социалният министър:

Има заложена бомба със закъснител на пазара на труда

Хасан Адемов, сн. БГНЕС

Заложена е една сериозна бомба със закъснител на пазара на труда. Това обяви в неделя министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Корените на проблема той обясни първо с факта, че през 2012 г. в схемите на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", насочени към заетост, са били включени най-много безработни лица от стартирането на програмата и е била осигурена заетост за около 70 000 лица. Периодът обаче на тази заетост е от 6 до 12 месеца, като по-голямата част от тях излизат обратно на пазара на труда още през тази година. И от месец юни до края на настоящата година, особено в критичните последни три месеца - октомври, ноември и декември, се очаква 42 хиляди души да бъдат освободени от работодателите по схемите и да се регистрират в Агенцията по заетостта.

„Само че оттук нататък пари за тези хора няма и няма как да бъдат приети”, каза Адемов и добави:

„И сега къде е бомбата? Бомбата е, че през 2013 г. Агенцията по заетостта реализира националния план за действие по заетостта. Това са пари, които са от държавния бюджет, по Закона за държавния бюджет, те са 73 милиона. С усилията и с решенията на служебното правителство още 30 милиона бяха прибавени към тези пари, а основната роля на националния план за действие по заетостта е да има балансиращи и стабилизиращи функции, а оперативната програма да бъде допълваща като инструмент на пазара на труда, за действие на пазара на труда.

Оказва се, че 85 милиона от тези пари, от националния план за действие по заетостта, са договорени до месец май 2013 г. А до месец април са договорени около 67 милиона, т.е. повече от две трети от парите са договорени... Договорени са точно преди изборите, без да се замислим сериозно по въпроса какво ще се случи в края на годината, когато са тежките месеци на пазара на труда.”

Министърът съобщи по-нататък, че ако искаме да намерим за тези хора някаква форма на заетост, ще трябват допълнително 60 милиона лева. При състоянието на бюджета обаче от икономии вътре в рамките на оперативната програма с много големи усилия биха могли да бъдат осигурени между 20 и 30 милиона. Засега не е ясно откъде биха могли да се вземат останалите пари.

Още повече, че и по прословутата стажантска програма през последните 5 месеца не е плащано на работодателите, наели хора по тази програма, и задълженията към тях са доста сериозни.

Министър Адемов съобщи, че все още няма окончателно решение дали парите за майчинство ще бъдат увеличени от първи юли или от първи октомври. Това щяло да стане ясно до два дни.

Очевидно, че трябва да има жест към майките, но на този етап позицията на Министерството на финансите и на г-н Чобанов е, че трудно можем да намерим средства. Но това не е окончателно решение. Утре /03.06/ имаме среща в Министерството на финансите и ще уточни тези проблеми, каза социалният министър.

Министърът изрази желание за по-градивна и по-съдържателна връзка между Министерството на икономиката и енергетиката и Министерството на труда, защото това са двете страни на една монета.

„Ние от труда трябва да организираме и да поднесем на работодателите, на бизнеса, за които Министерството на икономиката отговаря, една нормативна база, която да позволява гъвкави форми на заетост, която да позволява възможност за разкриване на устойчиви работни места. Защото всичко това, което говорих досега, временните мерки”, заяви социалният министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?