Има заподозрян за атентата в Толиати

Има заподозрян за атентата в Толиати

Руската следствие е установило самоличността на заподозрения за взривяването на автобуса в Толиати, Самарска област,  в сряда, при което бяха убити осем и ранени над 60 души, съобщи в четвъртък Интерфакс.

Ръководителят на Следствения комитет при Прокуратурата на Русия Александър Бастрикин е заявил, че човекът, който "волно или неволно" е извършил действия, предизвикали взрива, се е намирал в автобуса по времето на атентата. Въпросът дали този човек е пострадал, Бастиркин остави без коментар, но обясни, че в жилището му е извършен обиск, при който са открити предмети, които тепърва следователите ще съпоставят с откритите в телата на загиналите при взрива останки от бомбата. Засега експертите отбелязват значителна прилика между тях.

Версията за терорист-смъртник засега не се потвърждава, каза още Бастиркин. Според неговите обяснения не е задължително всеки терористичен акт да е от националистически характер, понякога невнимателно се превозват вещества, които по някакви причини могат да предизвикат взрив при движение на автобуса.

Шефът на следствието заяви също така, че по предварителна информация не се потвърждава версията за съпричастност към атентата на Павел Косолапов, бивш военен и дисидент, който е приел исляма. За него се предполагаше също, че е един от организаторите на взрива в московското метро на 6 февруари 2004 г. Твърдеше се, че Косолапов се крие в Самарска област.  "Става въпрос за друг човек", каза Бастрикин.

Междувременно бяха разпознати телата на загиналите – това са петима студенти, пенсионерка, юристка в кметството на града и още един гражданин, за който не се уточнява с какво се е занимавал.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?