Имало е няколко версии на софтуера на "Фолксваген", манипулиращ емисионните тестове

Имало е няколко версии на софтуера на "Фолксваген", манипулиращ емисионните тестове

"Фолксваген" (Volkswagen) е направил няколко версии на софтуера за манипулиране на тестовете за дизелови емисии, което предполага вероятна комплексна измама от германския автомобилопроизводител. Това съобщиха трима информирани източници, цитирани от Ройтерс.

През седемгодишния период на манипулиране, за което "Фолксваген" вече си призна, компанията е променяла нелегалния си софтуер за четири вида двигатели, твърдят източниците, сред които има мениджър от групата и американски официален представител, близък до разследването.

Говорители на "Фолксваген" в Европа и САЩ не пожелаха да коментират дали са били разработени множество манипулиращи устройства, изтъквайки продължаващите разследвания от компанията и от властите в двата региона.

На въпрос за броя на хората, които може да са знаели за измамите, говорител в централата на компания във Волфсбург отговори, че "работим активно, за да проучим кой какво и кога е знаел, но е твърде рано да се каже".

Някои експерти и анализатори от бранша са на мнение, че няколко версии на манипулиращото устройство повдигат вероятността за замесени редица служители. Според тях софтуерните техници са се нуждаели от редовно финансиране и сведение за двигателните програми.

Миналия месец "Фолксваген" призна, че около 11 милиона автомобила по света са оборудвани със софтуер, чрез който се занижават реално отделяните вредни газове при проверки на дизеловите коли. В този брой влизат 5 милиона леки автомобила "Фолксваген", 2.1 милиона от марката "Ауди" (Audi) и 1.2 милиона с емблемата на "Шкода" (Skoda).

Скандалът с манипулираните емисии засегна продажбите на автомобилния гигант и приз септември продажбите му са спаднали с 1.5 на сто спрямо миналата година.

В опит да намали пораженията компания може да съкрати временно наети работници.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?