Имало шанс държавата да си върне Пловдивския панаир

Предварителни резултати от назначена от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма проверка по скритата приватизация на Пловдивския панаир, давали надежда, че държавата може да постигне успех, ако предприеме действия “по възстановяването на справедливостта“по случая. Това съобщи ресорният министър Трайча Трайков в отговор на въпрос на депутата и лидер на РЗС Яне Янев.

Проверката бе назначена през есента, чакат се окончателните резултати, но Трайков не съобщи кога ще стане това, нито какви са обнадеждаващите разкрития по сделката, при която пловдивският червен бизнесмен Георги Гергов придобива контрол върху дружеството. Това става чрез преструктуриране на капитала на дружеството, при което в деля влиза общинско-частното дружество "Пълдин туринвест" със 75 на сто участие на общината и 25 на сто на Георги Гергов. След поетапно увеличение на капитала с апортни вноски през 2007 година вече 75 на сто от акциите са Гергов, който прилагайки същия трик завладява и контрола върху панаира.

В момента разпределението на собствеността в панаира е следното – "Пълдин Туринвест"АД - Пловдив – 50.36 процента, държавата – 49.63 процента и три физически лица с общо 0.01 процент.

Янев имаше питане за Пловдивския панаир и към вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов какви проверки са правени по сигнала му срещу сделките на Гергов за панаира, но не получи ясен отговор.

Цветанов изнесе вече известните факти около проверката, направена от прокуратурата по сигнала срещу Гергов, която излезе с определение, че няма данни той да е извършил закононарушения..

Янев твърди, че Гергов е действал чрез апортиране на едни и същи активи по няколко пъти, като така е станал мажоритарен собственик в общинско-частното дружество, чрез което е превзел след това панаира.

В петък министър Цветанов обясни, че след проверката прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство поради липса на данни за извършено престъпление.

След като в МВР бил получен сигналът от депутата, е било докладвано на Окръжната прокуратура в Пловдив. Възложена е била предварителна проверка. След това Окръжната прокуратура е отказала образуване на досъдебно производство. Апелативната прокуратура е дала конкретни указания и преписката е била върната. Поради липса на данни за извършени престъпления е постановен отказ за образуване на досъдебно производство и преписката е била прекратена.

Янев даде да се разбере, че не се задоволява с този отговор и е приготвил допълнителни доказателства, уличаващи в машинации бизнесмена, които ще предаде на вътрешното министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?