Имам - екстремист е арестуван в Лондон

Имамът екстремист Абу Хамза, който оспорва по съдебен път решението на правителството да го лиши от британско поданство, е арестуван в Лондон въз основа на молба за екстрадиция, отправена от САЩ, съобщи британската полиция.

Вътрешният министър Дейвид Блънкет отне на 3 април 2003 г. поданството на Хамза, придобито благодарение на брака му британска поданичка, с която впоследствие се е разделил. Няколко дни по-късно адвокатите му оспориха това решение, напомня АФП.

Си Ен Ен предаде, че е обискиран домът на Хамза, докато в същото време полицията издирвала семейството му в близък хотел.

Хамза е един от най-известните ислямистки радикали във Великобритания. Той е обвинен за това, че е съветвал и подпомагал терористични групировки, включително и Ал Каида.

Роденият в Египет свещеник е издирван и в Йемен по обвинения, че дърпа конците на тероризма там от Великобритания.

Той предизвика гнева на медиите с проповеди, в които определи инвазията в Ирак като "война срещу Исляма"; обяви атаките в САЩ от 11 септември като еврейски заговор и нарече катастрофата на американската космическа совалка Колумбия "наказание от Аллах", защото на борда са били космонавти - християни, евреи и хиндуисти.

Наскоро неговият уеб сайт беше забранен, тъй като предлагаше директна връзка към видеофилма с екзекуцията на живо на американския заложник в Ирак Ник Бърк.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?