"Имам една мечта": Връщането на задължителната казарма

Идеята на Каракачанов за доброволна служба вече генерира разходи

"Имам една мечта": Връщането на задължителната казарма

"Моята мечта е връщането на наборната военна служба". Това сантиментално признание направи военният министър Красимир Каракачанов пред депутатите от парламентарната военна комисия в четвъртък.

На фона на трагичното състояние на българската армия, в която освен техника, вече няма и войници, ресорните депутати проведоха поредното си бодряшко заседание, на което изслушаха Каракачанов.

Между шегички от рода "дали заради тежкото състояние на авиацията вече не са ни останали повече кораби отколкото самолети", депутатите бяха информирани от вицепремиера Каракачанов, че вече се работи по идеята му за въвеждането на доброволна казарма.

И нещо повече - тя вече генерира разходи.

Той обясни, че на този етап се очертават два варианта. Първият е да бъдат разкрити два центъра – в Северна и Южна България, в които желаещите да преминават обучение за 6-9 месеца. Вторият, към който клони Каракачанов, е да се преформатира професионалната служба, като бъдат въведени няколко нива на обучение в нея.

Така доброволците ще минават първото ниво и ако имат желание, ще продължат обучението си, за да станат професионални войници.

При всички случаи "доброволните" войници ще получават някакво заплащане, но засега неясно какво.

Министерството на отбраната вече е поръчало на социологическа агенция да направи проучване сред гражданите между 14 и 29 години дали имат интерес да служат в армията. Не е съобщено коя агенция провежда проучването, нито колко ще струва. Каракачанов обаче обеща информация при представянето му.

По думите му изследването не се прави от МО, "за да не ни обвинят в натаманяване на резултатите".

Освен това Каракачанов смята да разшири и военното образование в училище. Сега то е по 5 часа годишно в 9-ти и 10-ти клас, като отзивите за качеството му са унищожителни. Това потвърди и депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев, който имал подобна информация от срещите в избирателния си район.

Каракачанов съобщи, че е искал 40 часа за военно обучение, но от Министерството на образованието и науката били против.

Министърът обаче има идея да компенсира със занятия в лятната ваканция.

Каракачанов каза още, че през февруари смята да внесе новите проекти за придобиването на нов тип боен самолет и бронирани машини за Сухопътните войски в Министерския съвет и Народното събрание.

Проектът за новите изтребители, който се очаква да излезе около 1.5 млрд. лева, претърпя фиаско, след като парламентарното му разследване откри нередности в него и на практика беше върнат в начална фаза.

Сега той отново влиза в пленарна зала, но управляващите систематично дават сигнали, че нямат политическа воля да го реализират. За сметка на това Каракачанов подготвя с Русия мащабни ремонти и дори модернизация на старите съветски изтребители.

Съгласно предишния одобрен от парламента инвестиционен проект бяха искани оферти от Швеция и компанията "СААБ" за нови машини "Грипен", САЩ и Португалия за изтребители "втора ръка" Ф-16 и Италия за "втора ръка" "Юрофайтър".

Парламентарната проверка върна в играта декласираната преди това оферта за Ф-16 и препоръча да се искат нови оферти от трите страни, в това число и за нови изтребители.

Именно това е отразено и в новия проект на МО.

Проектът за закупуването на нови бронирани машини за около 1.2 млрд. лева и около него има силни интереси на различни бизнес и политически лобита.

Третият голям проект от модернизацията на армията – закупуването на два нови патрулни военни кораби, се провали в края на миналата година, след като единствената фирма подала оферта се отказа от поръчката. Засега МО оставя този проект на трупчета. Прогнозната му стойност бе около 820 млн. лева, но и експертите във военното министерство вече са наясно, че те са недостатъчно.

Споделяне

Още по темата

Още от България