Имаме на склад ядрено гориво за година и половина и газ за два месеца

АЕЦ "Козлодуй" разполага с достатъчно свежо ядрено гориво "на фризер", с което може да издържи до пролетта на 2015 г., ако продължат проблемите между Украйна и Русия, коментира изпълнителният директор на ядрената централа Иван Генов пред Mediapool. Дори и да не може тогава да се вози горивото с влак през Украйна, какъвто е обичайният маршрут за доставките за АЕЦ "Козлодуй", отработен е вариант за пратки със самолет.

 

От Министерството на икономиката и енергетиката пък съобщиха, че в газохранилището в Чирен има 200 млн. куб. м природен газ, което може да задоволи потребностите на страната за два месеца, в случай че има проблеми с доставките на руско синьо гориво през Украйна. Засега обаче такива индикации няма, а при проблеми ще се използва риверсивната връзка с Гърция, както това бе направено при газовата криза през януари 2009 г.

 

По думите на Генов ядреният оператор от години работи за обезпечаване на изпреварващи доставки на свежо ядрено гориво и поради тази причина в момента има на склад количества, които ще са достатъчни за зареждане на двата реактора при тазгодишните им планови ремонти, както и за половин горивна кампания догодина с пролетното зареждане на V блок.

 

Има отработена схема за доставка на суровина по въздух, което няма да оскъпи продукцията, тъй като ще е за сметка на руския доставчик ТВЕЛ, с когото АЕЦ "Козлодуй" има договор за снабдяване до 2020 г. От началото на 2014 г. атомната централа дори е успяла да договори намаление на цената на свежото ядрено гориво с 3 процента в следващите три години.

 

Според шефа на АЕЦ "Козлодуй" проблем за централата може да има само ако по някакви политически причини, в бъдеще Русия откаже въобще да доставя гориво за българските реактори. Причината е, че все още американската "Уестингхаус" не е усъвършенствала производството на гориво за реактори ВВЕР-1000, каквито са българските.

Споделяне

Още от Бизнес