Имаме нов бос на терена на популизма

Колаж: Фейсбук

Снимката на босия президент Радев постигна целта си. Опитах се да не се поддам на изкушението да играя в този сценарий. Но се предавам чрез малка реплика.

Не, не е гаф. Преднамерено се е снимал обезоръжаващо бос. Дали са го посъветвали или е послушал собствения си усет за заиграване с “обикновения народ”, няма значение. Важното е, че участва напълно съзнателно, според мен, в сценка от рода на “ и аз съм бос, и вие сте боси, значи ще маршируваме заедно”.

Опитайте си да се представите реалността. Защо обитателят на резиденцията в Бояна ще реши да се снима бос? Нима не можеше поне едни чехли да надене? Или е глупав? Не разбира, че провокира?

Провокацията му, за сведение на възмутените, успя. Адресирана беше към публичността и тя се наводни от коментари. Не се наемам да кажа дали “за” са повече от “против”. Не знам и не ме интересува. Но се опитвам да не бъда поредният шаран в блатото, който кълве на президентското кюспе .

Борисов беше надминат на собствения му терен от новия шампион по популизъм. Героят от Банкя умиляваше публиката с разкази за това как в детството си карал цяло лято с чифт скъсани гуменки ( както всички нас от онова поколение). Радев го надцака: той вече се демонстрира бос в реално време. Човек от народа- като онзи, на когото двамата с Борисов приличат физически.

Сталин е обичал да парадира с това, че не … парадира с нищо, освен със скромността си. Носил шинел като всички останали граждани на СССР, бойци на революцията. Никакви мемоари на негови съратници от по-късно време след смъртта му, в които разказват за запоите и разгула по време на неговите среднощни пиянски оргии, не можаха да изтрият от съзнанието на “народа” твърдението, че бил аскет и спял на просто сиромашко легло от чувство за солидарност с работниците и селяните.

Ето в такава слава се цели и новата петолъчка на популисткия небосклон у нас, който с един ловък лупинг задмина останалите състезатели в дисциплината “ да се подмажем на обикновения човек”., т.е. на избирателя.

Изводът е: този човек не смята да е комета в българската политика. Ще поостане доста, личи си. Заявката му е дългосрочна.

*Публикуваме текста от блога на автора.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари