“Имаме пари за компенсации при птичи грип”

Държавата има готовност и пари да компенсира хора, които ще бъдат засегнати от евентуално унищожение на птици, заразени с птичи грип, заяви пред бТВ в понеделник министърът на земеделието и горите Нихат Кабил.

По думите му ситуацията с вируса е изключително тревожна, защото огнищата на неговото разпространение вече са твърде близо до нашата граница.

“Подготвени сме и можем да реагираме адекватно. Нашите специалисти имат готовност още от появата на първото огнище в Румъния”, увери Кабил.

Той заяви още, че от септември България, Турция и Румъния обменят активно информация за разпространението на огнищата и за търговията с птиче месо.

Нихат Кабил съобщи, че директорът на Държавен ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) Светозар Василев е бил уволнен, защото “не си вършил работата”.

“Исках актуален, точен и ясен списък с предприятията, неотговарящи на еврокритериите, който д-р Василев в продължение на 4 дни не успя да ми даде. Това показва, че той не е поддържал адекватен регистър на тези предприятия”, каза Кабил.

Василев бе уволнен на 28 декември със заповед на директорът на Национална ветеринарномедицинска служба (НВМС) доц. Жеко Байчев. Посочените мотиви бяха за подвеждане на министъра на земеделието, както и неизпълнението на европейските ангажименти за преструктурирането на предприятията и за безопасността на храните.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?