"Имаме си опитен президент, много се старае, справя се прекрасно"

"Имаме си опитен президент, много се старае, справя се прекрасно"

"За държавата стана най-добре, че не се кандидатирах за президент, за да си довърша работата в София", коментира премиерът Бойко Борисов в петък по време на едночасовото си участието в съвместно сутрешно предаване на БНТ и Дарик радио. Пред водещите той направи обзор на редица теми от политиката и икономиката, повдигна и завесата над неформалните си отношения с европейски политици.

"Имаме си опитен президент, който се старае много. Ако някой път чисто политически не се опитва да ни критикува, аз мисля, че в цялост се справя прекрасно с работата си", заяви Борисов, изразявайки увереност, че все пак, ако се бе явил на избори, е щял да спечели.

По повод на първата година от управлението си той отчете като грешка назначаването на Божидар Нанев за здравен министър и късното привличане в правителствения екип на Томислав Дончев, който отговаря за еврофондовете. Според него един от основните проблеми в здравеопазването е, че 1.7 млн. българи не си плащат здравните вноски.

"И даже онази вечер ми направи впечатление, една жена от Шумен с малко дете излезе и каза - не съм си платила вноските, ама те са длъжни да ме лекуват. Чакай бе, госпожо, кои те? Тези, будалите, които са си платили вноските? Или тези в държавата. Коя държава? Тя нали е ваша? Нали затова от племената са станали държави, за да може да има тази обща солидарност. Значи, ти искаш да ползваш общата солидарност, когато си болен, но когато си здрав, си купуваш сателитни чинии", коментира Борисов.

Той прогнозира, че България ще излезе от кризата, когато българите "дадем максимума от себе си".

"От кризата ще излезем, когато всички ние дадем максимума от себе си. Считам, че българинът не го прави. Има хора, които много работят, има хора, които много ги мързи, има хора, които са много дисциплинирани, има хора, които се правят на тарикати", обясни премиерът.

В същото време той призова хората да "изтърпят" до 2012 година, когато "ще видят разлика и след това рязко ще се подобрят нещата в следващите години".

Извън тези прогнози премиерът изрази "силен скептицизъм", че автомагистрала "Люлин" ще бъде завършена до края на тази година. Изпълнителят на обекта - турската компания "Мапа Дженгиз" - уверява, срокът ще бъде спазен. В петък след участието си в радио-телевизионното предаване Борисов инспектира на място строителните работи и се зарече, да прави това на всеки 20 дни.

"Не знам как ще стане (завършването в срок - бел. ред.), но за качеството съм категоричен", заяви министър-председателят. Той обясни, че турската компания е обещала до 2 дни да осигури повече техника на обекта и да ускори изграждането.

Преди това в студиото по същата тема Борисов заяви, че преди да започне строежът на автомагистрала "Хемус", правителството има намерение да ускори строежа на магистрала "Струма".

"За "Хемус" дори не се издумваше дума в Европейската комисия, защото тя не е в основните транспортни коридори. За първи път сега преди 15-20 дена Плевнелиев (министър на регионалното развитие - бел. ред.), Дончев (министър по еврофондовете - бел. ред.) ги пратих в Брюксел, убеждаваха европейските чиновници. За радост, имаме много добър приятел в лицето на еврокомисаря (Йоханес) Хан, който е по инфраструктурата, и те казаха о'кей. Вие така или иначе по всички програми няма да усвоите парите, дайте да видим проекти за "Хемус". Така че първата, така, светлина в тунела за "Хемус" я има и сега работим изключително активно това да се случи", разказа премиерът.

Той обясни още, че "Дунав мост 2" се строи по негова лична заслуга, защото е успял да спаси европейското финансиране от 150 млн. лева.

"Просто ние имаме променен имидж като държава. И нека да стиснем зъби да мине тази криза. Представете си да беше това правителство във времето на излишъците, ами, аз щях да я залея с асфалт тая държава", каза Борисов.

А по темата с последната полицейска акция "Килърите" той прогнозира, че разследването може да доведе до успешен край за част от задържаните, тъй като има множество свидетелски показания.

В пространния разговор в студиото премиерът разказа и за случки и събития, в които е бил действащо лице.

Така той си припомни какви общи интереси има с германския канцлер Ангела Меркел. " Веднъж аз се бях скрил в кухнята, да видя там мачът как върви, в смисъл отивах да видя как върви, като влязох там, тя (Меркел - бел. ред.) си хапваше един сандвич и стои пред телевизора, и като ме видя: "Ааа, Бойко!". Викам: И аз, същото тука, да видя как е малко".

Всеки си има някакви слабости", разказа още премиерът и добави в рамките на шегата, че италианският премиер Силвио Берлускони е искал да го картотекира в "Милан" (Берлускони е собственик на отбора - бел. ред.).

Споделяне

Още по темата

Още от България