Имаме указ! Президентът подписал за Маринов

Очаква се в четвъртък парламентът да гласува рокадите в правителството

Румен Радев, сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев е подписал указ за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов, номиниран за нов вътрешен министър. Това се случи точно седмица след като миналата сряда правителството внесе такова искане при държавния глава, който обаче отказваше да подпише с мотива, че не са спазени законовите процедури за съгласуване. Последните седем дни минаха във взаимни задочни обвинения и обяснения, засилвайки напрежението между управляващите и президента, което обаче помогна да се потопят други далеч по-важни за обществото теми като съмненията за мащабна корупция с еврофондове в случая с "Джи Пи Гейт", както и държавният подарък за Доган с ТЕЦ "Варна".

Подписването на указа дава зелена светлина за гласуването на трите министерски оставки на Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков и на техните наследници на постовете, което пропадна миналия четвъртък и е насрочено за предстоящия.

Прессекретариатът на президентството съобщи, че Радев е подписал указа, след като "в президентската институция са внесени необходимите документи в съответствие със съгласувателната процедура, предвидена в чл.32, ал.2 от Устройствен правилник на Министерския съвет и на неговата администрация, съобщават от прессекретариата на държавния глава".

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче заяви, че на практика са внесени същите документи, които и преди седмица. Всички документи са постъпили още при първата кореспонденция, повторихме кореспонденцията с абсолютно същите документи, нищо не сме променили, каза Цветанов пред репортери в парламента.

Убеден съм, че утре оставките ще бъдат гласувани, както и новите министри, допълни той.

Според него съветниците на президента са му дали съвет за указа с Младен Маринов. През последните седмица и половина нещо друго коментираше ли се освен дали ще се гласуват оставките, има ли война между институциите, запита реторично Цветанов. И повтори, че съгласуване с президентстката институция трябва да има при назначаването на нов главен секретар, но не и при освобождаване на настоящия, който е направил волеизявление за напускане на поста.

"Не бих желал това, което се случи в последните дни, да е модел на комуникацията. Президентът избра този тон, той не дойде в парламента за такова обсъждане. Всички други президенти и Георги Първанов, и Росен Плевнелиев са го правили", уточни Цветанов.

"Радвам се, че разумът надделя", коментира още Цветан Цветанов и обяви сагата за приключила.

"Излишно беше упорството на президента. Ако не беше подписал указа, следваше битка напук. Поздравявам го, че е подписал", посочи съпредседателят на "Обединени патриоти" Волен Сидеров.

Младен Маринов трябва да замени подалия оставка вътрешен министър Валентин Радев, който преди около три седмици подаде оставка заедно с регионалния министър Николай Нанков и транспортния Ивайло Московски. Така тримата поеха политическа отговорност за автобусната катастрофа край Своге, погубила 17 човека.

Премиерът Бойко Борисов предложи слабо известната на обществото народна представителка от ГЕРБ Петя Аврамова за регионален министър. Първата му номинация за нов транспортен министър бе на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев, който обаче се отказа. Така премиерът стигна до Росен Желязков – "дялан камък" в администрациите на Борисов от периода на кметския му мандат и после в различните му правителства. Последният заеман от Желязков пост е председател на КРС.

От БСП обявиха, че при гласуването на оставките и новите министри в залата ще има само 20 представители на левицата, каквато закана отправи лидерът ѝ Корнелия Нинова при старта на новия политически сезон.

"На президента работата му е да подписва укази, така че не виждам нищо странно в това, че го е подписал. Кога ще го подпише е негов избор, даже не виждам и разминаване“, коментира зам-председателят на социалистите  Антон Кутев. "Имаше някакво съизмерване на рейтинги или на институционална сила в държавата, което беше ненужно“, смята той.

Споделяне

Още по темата

Още от България