Имаме варианти за всяко развитие на делото в Либия

Имаме варианти за всяко развитие на делото в Либия

България има готови реакции при всяко развитие на делото в сряда, заяви вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин по повод първото заседание на Върховния касационен съд на Либия по обжалването на смъртните присъди на петте български медицински сестри.

Калфин е в Люксембург, където в понеделник обсъди с колегите си от ЕС развитието на делото срещу българските медици. Според него не е учудващо, че либийската прокуратура отново ще настоява за смъртни присъди.

Има ново качество в отношенията на ЕС и Либия, Триполи вече активно преговаря с ЕС и дори търси неговото сътрудничество, каза Калфин пред журналисти, след като проведе срещи с редица свои колеги за актуалното развитие на преговорите с Кадафи.

Въпреки разнопосочните сигнали от Либия, повод за оптимизъм има, смята Калфин.  

“Проблемът в Либия са различните гласове. Оценката и на комисар Валднер, и на германския външен министър обаче е, че либийските власти са сериозни. Знаете обаче, че въпросът много често се отнася до семействата, очаква се и решението на съда, т.е. има различни гласове... Не искам да правя прогнози. Важно е да се разберат всички страни, за да има резултат”, коментира министърът пред журналисти в Люксембург.

“Имаме варианти за действие в различни ситуации, възможно е и в сряда да се потвърдят присъдите, но може и да не свърши делото в сряда. След това има още една фаза – Висшият съдебен съвет, който е полуполитически орган. В зависимост от това какво ще реши съдът, ще насочим следващите си усилия към Висшия съдебен съвет”.

Преди ден и президентът Първанов каза, че при потвърждаване на смъртните присъди се надява Висшият съдебен съвет на Либия да се събере максимално бързо и да преразгледа решението.

Усилията на българската страна ще продължат и във вторник, когато българските евродепутати в Страсбург свикват пресконференция за делото в Либия.

Според предварителната информация, петте българки и палестинският лекар няма да присъстват в съдебната зала на Върховния съд в сряда. Либийски източници твърдят, че съдът ще потвърди отново смъртните присъди, произнесени на първа инстанция през 2004 г. и потвърдени в края

На 10 и 11 юни еврокомисарят за външните отношения Бенита Фереро-Валднер и германският министър на външните работи посетиха Либия, за да преговарят за освобождаването на осъдените медици. Преди това там беше и британският премиер Тони Блеър, който се срещна със семействата на заразени и починали от СПИН деца.

Председателят на фондация “Кадафи” Сейф ал Ислам смята, че първата стъпка към положително решаване на случая е намирането на компромис със семействата. Според сина на Кадафи, ако това стане, Висшият съдебен съвет на Джамахирията може да замени смъртните присъди със затвор

Съдебната сага е към края си, но съдбата на шестимата медици продължава да зависи от европейско-либийските преговори, пише в понеделник Франс прес. Агенцията цитира Сейф ал Ислам, че веднага след произнасяне на решението на съда, ще започне работа по пакет от мерки за намиране на решение по случая. "Първата стъпка е компромис със семействата, за да има опрощение и смъртните присъди да не бъдат изпълнени", разяснява най-големият син на либийския държавен ръководител Муамар Кадафи, като отбелязва, че в случай на споразумение с близките на заразените деца, върховната съдебна инстанция в Либия - Висшият съдебен съвет, може да замени смъртните присъди със затвор.

Либийски адвокат, пожелал да запази анонимност, уточнява, че впоследствие наказанията може да бъдат изтърпени в България. Между двете страни има споразумение за екстрадиция, припомня той. Според либийски източници в Триполи случаят ще приключи тази седмица, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Споразумението минава задължително през компромис със семействата на заразените деца, които искат финансови обезщетения, отбелязват либийските източници. Говорителят на семействата Идрис Лага, цитиран от Франс прес, обяснява, че преговорите продължават, но че постигането на споразумение е спъвано от липсата на предложение от страна на ЕС за размера на обезщетенията.

Макар че и България, и ЕС отхвърлят официално да преговарят да компенсации, тъй като това би означавало признание за вина на българките, средствата от Международния фонд за заразените деца най-вероятно ще бъдат представени от либийските власти като обезщетения за семействата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят