Имануел Кант разбуни Калининград след два века и половина

Имануел Кант разбуни Калининград след два века и половина

Германският философ Имануел Кант предизвикал неочаквано противоречие в родния си град (бивш Кьонигсберг, днес Калининград, понастоящем в пределите на Русия) заради възможността летището да бъде наречено с неговото име, а висш военен офицер го нарече "предател" и вандали омазаха с боя гробницата му, пише Франс прес. 

Кант се ражда и прекарва по-голямата част от живота си в пруския Кьонигсберг, който е преименуван в Калининград след като попада под съветски контрол след Втората световна война. Този най-западен град на Русия беше домакин на мачове на Световната купа тази година.

Доскоро философът беше начело в онлайн анкета за избора на име за летището на града, понастоящем наречено "Храброво" по близкото село.

Това предизвика яростна ревност в един депутат, който нарече Кант "русофоб", въпреки липсата на исторически доказателства, че философът е имал силни чувства към руската империя.

Във видео по регионални медии старши руски военноморски офицер заяви в реч пред военнослужещите, събрани на параден плац, да гласуват срещу Кант в анкетата, заявявайки, че той "предаде родината си".

Философът, централна фигура в западната мисъл, сега рязко падна в класацията под императрица Елизабет Петровна, чиято армия превзе града през 1758 г., но го изостави след пет години.

По време на този кратък период на руско управление Кант безуспешно потърсил преподавателски пост в местния университет.

"Той се унизил да получи отделение в университета, за да може да преподава и да пише някакви странни книги, които нито един от присъстващите днес не е прочел", обяснява във видеото посоченият от медиите като вицеадмирал Игор Мухаметшин, началник-щаб на Балтийския флот.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви във вторник, че не е гледал видеоклипа, като добави, че дебатът показва, че "хората са страстни" по отношение на проекта за наименуване на летището.

В момента се гласува за преименуване на летища в десетки руски градове, а няколко други също са засегнати от противоречия.

Видеоклипът дойде след други атаки срещу Кант в Калининград, който град беше тежко бомбардиран по време на Втората световна война и почти изцяло възстановен в съветски стил, докато германското население беше експулсирано.

Пред прокремълския уебсайт "Взгляд“ регионалният депутат от Калининград Андрей Колесник нарече философа "русофоб", като добави, че няма да бъде патриотично да се "германизира" летището.

"Авторът на" Критика на чистия разум "не може да бъде един от основните символи на руския регион", каза Колесник.

Против всичко немско

Миналата седмица три места, свързани с Кант, бяха омазани от вандали с боя: неговата гробница, паметникът на философа и паметник, отбелязващ мястото, където някога е стояла къщата му.

Разпръснатите около паметника , да ги наречем „позиви“ изразяваха облекчение, че "името на германеца Кант няма да опетни нашето летище".

Говорителят на базиликата в Калининград, в която се намира гробницата на Кант, заяви, че не може да разбере мотива, стоящ зад протестите срещу Кант.

"За жителите на Калининград, за мислещите хора, Кант не е гражданин на определена страна, той е индивид с планетарен обхват", заяви говорителят на Владимир Силиневич пред АФП.

Вадим Чали, ръководител на катедрата по философия в Балтийския федерален университет “Имануел Кант“ в Калининград, заяви, че ако руснаците, възразяващи срещу Кант, действително прочетат произведенията му, ще открият, че неговите ценности са "нормалните ценности на всяко модерно общество, включително руското".

"Фигурата на Кант неясно защо не е харесвана в част от руското общество, която все още не е успяла да разбере собствените си идеи, да не говорим за Кант," каза Чали пред АФП.

Студентът по философия в университета Михаил Шипилов каза, че полицията го е разпитала, след като е предложил митинг в подкрепа на Кант на страницата си за социални контакти.

Той каза, че смята, че противоречията около Кант произтичат от "неприязън към всичко немско", която се носи от някои руснаци: "Кант е германец, следователно той е враг".

По БГНЕС

Споделяне

Още от Общество