Съветът на ректорите с "внимателна позиция":

Имате право на протест, но не трябва да пречите да се учи

Окупацията може да създаде хаос в образователния процес, казват ректорите

Имате право на протест, но не трябва да пречите да се учи

Поставен в трудното положение да избира между гражданското израстване на студентите и нарушаването на академичния ред, Съветът на ректорите излезе с позиция, в която признава правото на младежите да протестират, но възразява срещу възпрепятстването на учебния процес. Ректорите настояват да се спазва академичната автономия на висшите училища.

"Съветът на ректорите на висшите училища в България признава конституционното право на студентите да протестират, но възразява срещу допускането на злоупотреба с права, както и с тяхното упражняване, ако това накърнява права или законни интереси на други", се казва в позиция на съвета, цитирана от Дарик.

Протестът отнема възможността за упражняване на правата на студенти, които искат да посещават учебните занятия, както и правото на труд на преподаватели и служители, пишат още ректорите. Пред Дарик доц. Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), определи позицията като "много внимателна".

"Това не е формулата, тъй като на практика учебният процес е един сложен технологичен процес и една такава окупация на цяла сграда и на цял университет на практика нарушава цялата технология на процеса за образование. Това не е мястото и за политическа изява. Много внимателно, много коректно уважаваме становището на студентите, които са направили т. нар. "окупация", защото окупация е тогава, когато окупираш чужда територия, а студентската аудитория не е чужда територия", обясни Вазов.

В този дух е и становището на ректора на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" проф. Пламен Легкоступ. "Законът е категоричен, че политически дейности в университетите не трябва да се развиват", заяви той, цитиран от "Фокус".

"Аз смятам, че университетът не е място за разединение, а за съединение и помирение. Ако исканията на студентите-окупатори са за повишаване на грижата на държавата към университетите, аз лично в това им искане бих ги подкрепил. Но не бих ги подкрепил с това да блокират работата на университета, нямам намерение да ходя в съда, за да отговарям на граждански искове, когато започнат да ме съдят защо не съм подсигурил условия, в които студентите, които си плащат, да учат”, каза проф. Легкоступ.

От Съвета на ректорите изразяват притеснение, че призивите за окупиране и на други висши училища може да доведе до хаос в образователния процес, невъзможност зимният семестър и зимната изпитна сесия да завършат в определените срокове. Реален риск има да се провали академичната 2013/2014 учебна година, пише още в позицията на ректорите.

Внимателна позиция изрази и министърът на образованието проф. Анелия Клисарова, която преди да заеме поста, бе ректор на Варненския медицински университет.

И тя повтори, че студентите ѝ имали право да изразят гражданската си позиция, но това не трябвало да става за сметка на други.

"Студентите са млади хора, образовани и трябва да изразяват своята гражданска позиция, а как да стане това, е право на избор, но не бива да се нарушават правата и на другите, които имат друга гражданска позиция, това е демокрацията", каза министърът.

Според нея с оглед на университетската автономия министерството няма как пряко да се намеси при така създалата се ситуация. "Това е решение на Ректорския съвет на университета, трябва да се организират така нещата, че учебният процес да не прекъсва. Тези, които искат да учат, трябва да получават своите знания", каза още Клисарова, допълвайки, че е готова да се срещне с протестиращите студенти.

Споделяне

Още от България