Имейл за дългове стряска получатели и заразява компютри

Имейл за дългове стряска получатели и заразява компютри

Хиляди български потребители са получили наскоро стряскащ имейл за несъществуващи фирмени задължения и при отварянето на прикачения файл са заразили компютрите си.

Това е поредната вълна от заразени съобщения, тръгнали от края на 2016 г., съобщи директорът на отдел "Компютри и престъпления" в Главна Дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Явор Колев на брифинг в понеделник.

Първата серия от имейли са съдържали информация за фактура, след което следват съобщения, които изглеждат сякаш са подадени от НАП и съдържат името на Радомир Стоянов, за който се сочи, че е съдия-изпълнител.

Общото между имейлите е, че целят да стресират получателите, за да отворят прикачения файл, който е заразен с вирус, обясни Колев.

Последната вълна е от имейли, подадени от Димитринка Дионова, чието съдържанието съдържа заплаха срещу фирма, която не е изпълнила задълженията си по договор. Според текста на писмата ваша фирма дължи около 3 хиляди лева, които трябва да бъдат платени до 5 дни - в противен случай следва лихва и съд. Подробностите са в прикачен файл, който при отваряне завладява компютъра и го прави част от мрежа, през която престъпници имат достъп до личните данни, банкови сметки и частна кореспонденция. Има вируси, които криптират информацията и после искат откуп за нея.

Отделно компютрите могат да се използват и за кибер атаки. Първоначално е изглеждало, че имейлите идват от сървъри от Япония, но в последствие се е установило, че са подадени от Русия и Украйна, каза Колев.

В много от случаите единственото решение е преинсталация на операционната система.

Колев препоръча на хората да са внимателни, когато отварят файлове от непознати източници и да ползват антивирусна програма, която постоянно се обновява.

Всеки ден само от България има по 12 000 съмнения за кибератаки, сочат още данните на ГДБОП.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?