Имейл за дългове стряска получатели и заразява компютри

Имейл за дългове стряска получатели и заразява компютри

Хиляди български потребители са получили наскоро стряскащ имейл за несъществуващи фирмени задължения и при отварянето на прикачения файл са заразили компютрите си.

Това е поредната вълна от заразени съобщения, тръгнали от края на 2016 г., съобщи директорът на отдел "Компютри и престъпления" в Главна Дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Явор Колев на брифинг в понеделник.

Първата серия от имейли са съдържали информация за фактура, след което следват съобщения, които изглеждат сякаш са подадени от НАП и съдържат името на Радомир Стоянов, за който се сочи, че е съдия-изпълнител.

Общото между имейлите е, че целят да стресират получателите, за да отворят прикачения файл, който е заразен с вирус, обясни Колев.

Последната вълна е от имейли, подадени от Димитринка Дионова, чието съдържанието съдържа заплаха срещу фирма, която не е изпълнила задълженията си по договор. Според текста на писмата ваша фирма дължи около 3 хиляди лева, които трябва да бъдат платени до 5 дни - в противен случай следва лихва и съд. Подробностите са в прикачен файл, който при отваряне завладява компютъра и го прави част от мрежа, през която престъпници имат достъп до личните данни, банкови сметки и частна кореспонденция. Има вируси, които криптират информацията и после искат откуп за нея.

Отделно компютрите могат да се използват и за кибер атаки. Първоначално е изглеждало, че имейлите идват от сървъри от Япония, но в последствие се е установило, че са подадени от Русия и Украйна, каза Колев.

В много от случаите единственото решение е преинсталация на операционната система.

Колев препоръча на хората да са внимателни, когато отварят файлове от непознати източници и да ползват антивирусна програма, която постоянно се обновява.

Всеки ден само от България има по 12 000 съмнения за кибератаки, сочат още данните на ГДБОП.

Още от България