Имена на публични личности се оказаха в партийните подписки за евровота

Почти няма партия, която да не е нарушила закона, твърдят от ЦИК

Имена на публични личности се оказаха в партийните подписки за евровота

Омбудсманът Константин Пенчев, майката на ДПС-депутата и медиен магнат Делян Пеевски и собственичка на медийната му империя Ирена Кръстева, спорният бизнесмен и новобогаташ Николай Банев, чиято съпруга Евгения Банева се кандидатира за евродепутат, десетки музиканти от филхармонията, съставът на Ансамбъл "Софийски солисти", щатният оркестър на Музикалната академия, служители на Народното събрание и още над стотина "редови" избиратели, се оказаха в списъците на различни партии, с които те трябва да удостоверят явяването си на евроизборите в края на май. Сред мнимите поддръжници на партии се оказа и генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев.

 

Това стана ясно ден след като на страницата на ЦИК бе открита възможността избирателите да проверяват дали името им е включено в подписките за регистрация на партиите, коалициите и инициативните комитети за предстоящия вот.

 

Проверката може да бъде направена чрез платформа, на която гражданите могат да въведат единния си граждански номер (ЕГН) и да разберат дали са включени в списъка на подкрепилите някоя партия или коалиция.

 

От Централната избирателна комисия (ЦИК) съобщиха за Mediapool, че почти няма партия или инициативен комитет, които да не са злоупотребили със законовото изискване за 2500 подписа. "Противно на твърденията, че големите партии нямат нарушения, а малките изобилстват от фалшиви записи на данни, това не е вярно. Почти всички партии – над 15 - са посочени като "злоупотребили" с имащи право на глас", казаха неофициално от комисията. "Сред големите партии просто подписите фантоми са по-малко на общия брой, но това не означава, че ги няма", казаха още от ЦИК.

 

По този повод в сряда комисията възнамерява да направи съвместна среща между нейни представители, прокурори и експерти от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД).

От ЦИК препоръчват на всички засегнати граждани да се обърнат също така самостоятелно към двете институции и да си потърсят правата.

 

Знакови имена с подписи фантоми

 

От ЦИК обясниха, че постъпващите при тях сигнали не спират. Сред най-екзотичните, оповестени публично, са имената на шефката на "Нова Българска медийна група" Ирена Кръстева, която, според регистъра на ЦИК, се е подписала в полза на комунистическата партия. За нея се оказа, че е дал подписа си и шефът на "Лукойл" Валентин Златев. няколкото десетки музиканти са се озовали в подписката на "Глас народен" на Светльо Витков, а омбудсманът Константин Пенчев уж е подкрепил националистическата формация на Капка Георгиева и сина ѝ Димитър Стоянов.

 

Пенчев обясни, че е подал жалби до главния прокурор, Комисията за защита на личните данни и ЦИК.

 

"Това, че са откраднали моя ЕГН, не е толкова съществен проблем, а, че се е озовал в подписката на Национал-демократическата партия на Капка Сидерова. Проблемът е, че щом най-безхаберно се крадат данни на националния омбудсман, какво остава за останалите граждани", допълни той. По думите му в момента се създава усещане, че държавата е разграден двор и всеки може да си взема лични данни за каквато си иска цел.

 

"Щом тази партия, която не бях чувал, може (да ми вземе ЕГН), то какво остава за по-големите партии, които имат кметовете и имат по-големи възможности за подобни злоупотреби", каза Пенчев. Той обясни, че ще настоява отговорните институции да си свършат работата и да преустановят тези нарушения.

 

"Този скандал поставя въпроса защо изобщо има нужда от подписки за регистриране на партии и коалиции за изборите", допълни омбудсманът.

 

Оплакали се, че са попаднали в други подписки, бяха депутатът от ГЕРБ Ирена Соколова, която се е озовала в документите на "България без цензура". Коалиционният партньор на Николай Бареков пък Румен Йончев, който е лидер на партия ЗНС, се е озовал в подписката на "Синьо единство". Функционери на "Синьо единство" пък твърдят, че са попаднали непрвомерно в подписката на Реформаторския блок.

 

"Тези случаи са по-крещящи, но такива има и в подписките на БСП, и в тази на ГЕРБ", казаха от ЦИК.

 

Друга "шашма", но се оказа, че била от тестването на системата

 

Друга шашма в системата бе разкрита чрез проверка с невъзможен ЕГН. Гражданин с инициали М. Т. Х. и ЕГН 1111111111 присъства на шест позиции в подписката на "Атака". В подписката на Реформаторския блок пък фигурира гражданин с инициали Б. Ч. Н. и ЕГН 2222222222.

 

По-късно през деня от ЦИК обясниха, че това са тестови ЕГН, с които системата е проверявана дали функционира правилно. Те щели да бъдат отстранени.

 

Кашъмов: ЦИК гази гражданските права

 

Новата функционалност на сайта на ЦИК, която дава възможност всеки да провери дали фигурира в партийна подписка, е погазване на личните данни на гражданите, коментира във вторник пред бТВ адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация".

 

Той изтъкна като най-сериозен проблема със стимулирането на корпоративния вот. Всеки работодател би могъл да се информира за политическите възгледи на работниците си или кой от тях как с подписа си е подкрепил една или друга партия, само като направи проверка в сайта на ЦИК.

 

МВР разполага с ЕГН на всички граждани, така може да добави към профилите на хората и политическите им убеждения, обясни още адв. Кашъмов.

 

Според него не е съвсем ясно защо от ЦИК са направили електронен регистър при положение, че хората се подписват на хартия. Той обаче напомни, че данни в дигитален формат лесно биха могли да се дадат на партии и фирми.

 

Кашъмов коментира, че новата функционалност на сайта на ЦИК дава "странната" възможност всеки да се рови в личните данни на всеки човек. Той отбеляза, че възможността да се правят подобни проверки по този начин противоречи на два нормативни акта. От 2001 година ЕГН-ата са премахнати от избирателните списъци, а със Закона за защита на личните данни от 2002 година се забранява достъпът до такива данни. ЦИК обаче осигурява такъв достъп.

 

"Разликата между държавата на Оруел и демократичната е достъпът до личните данни на обикновените граждани. В същото време политическите убеждения на политиците в миналото са строго пазена тайна", коментира Кашъмов.

Споделяне

Още по темата

Още от България