"Имена.БГ" ще регистрира интернет имената на кирилица ".бг"

"Имена.БГ" ще регистрира интернет имената на кирилица ".бг"

Дружеството "Имена.БГ" ще регистрира интернет имената на кирилица ".бг". Тя е одобрена от експертна комисия, създадена към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, съобщиха от ведомството.

Изборът на регистратор на интернет имената на национален език е финалната фаза на усилията на България да има интернет имена на родната азбука. Очакванията са от следващата година това вече да е факт.

"Имена.БГ" получава подкрепа и от интернет общността у нас за създаване и администриране на регистър на домейн от високо ниво на кирилица ".бг".

Подкрепата на правителството и на българската интернет общност е необходима за преминаването на кандидата към следващата стъпка от процеса – кандидатстване пред Службата за присвояване на имена и адреси в интернет (IANA).

"Това е важна стъпка към запазване на родния ни език и културна идентичност в глобалното цифрово общуване", коментира министър Московски. С възможността за интернет адреси изцяло на кирилица, отпадат пречките пред хората, които не познават латинската азбука, да ползват интернет, допълни той.

"Имена.БГ" е избрано в конкуренцията на сдружение Български домейн регистър. Предпочетено е заради по-ниската цена, на която ще продава домейна.

Акционери в "Имена.БГ" са Българска библиотечно-информационна асоциация, "Регистър.БГ" ООД, Сдружение за електронни комуникации, "Цифрови системи" ООД, "Цифрови системи лимитид" ООД и фондация "Глобални библиотеки".

Дружеството се представлява от Димитър Олегов Хинков и Христо Драгомиров Славов.

Споделяне

Още от Бизнес