Имението на Баневи се продава на търг за 5.7 млн. лв. заради заем от 15 000 лв.

Имението на Баневи се продава на търг за 5.7 млн. лв. заради заем от 15 000 лв.

Къщата на обвиняемите за пране на пари Николай и Евгения Баневи в Бояна е обявена за публична продан от частния съдебен изпълнител Милен Бъзински.

Началната тръжна цена е 5 788 107 лв., а причината да бъде продадена е заем от 15 000 лв., който е спорен. За продажбата на къщата на фамилия Баневи става ясно от Регистъра на публичните продажби.

Имотът

Имотътсе намира в столичния квартал "Бояна", близо до Националния филмов център. Негов собственик към момента е фирмата "Партнърс Комерс" ЕООД. Тя е еднолична собственост на Сейшелската офшорка "Юниуърлд Инкорпорейтид", чиито управител е синът на Банев - Николай.

Къщата е позната на публиката, след като Специализираната прокуратура показа снимки и видео от нея. Това се случи миналата година при образуването на досъдебно производство срещу Баневи във връзка с фалиралия завод "Полимери".

Къщата е разположена върху парцел с площ 11 486 кв.м, а разгрнатата ѝ застроена площ е 2869 кв. м. Сградата се състои от двуетажно жилище и басейн, свързани с топла връзка помежду им, става ясно от обявата.

В сутерена освен сервизните помещения има и билярдна зала, три склада и др. Разполага с асансьори, две стълбища, по шест самостоятелни апартамента на етаж, централно фоайе. Освен басейна има фитнес и сауна. С покривната тераса общата площ е 3354 кв.м.

Частният съдебен изпълнител обръща внимание, че имотът е апортиран в друго дружество, но това не е отразено в имотния регистър.

Предмет на публичната продан е само сградата без обзавеждането. Оферти се приемат от петък - 22 март до 22 април.

Публичната продажба ще се проведе на 23 април сутринта в Софийския районен съд, става ясно още от обявлението.

Спорен дълг от 15 000 лв., който е нараснал до 102 000 лв.

В началото на 2019 г. в "24 часа" се появи информация, че частни съдебни изпълнители са влезли с полиция в резиденцията на Баневи, за да опишат къщата им. Причината е издаден през 2018 г. от Софийския градски съд изпълнителен лист за вземане от 102 хил. лв.

До намесата на частните съдебни изпълнители се стига след дело между две фирми в арбитражния съд за търговски и потребителски спорове. Молител по него е фирма "М. Плод.Б" ЕООД, а ответник - "Партнърс комерс" на Баневи, става ясно от публикацията.

Спорът е свързан със заем от 15 000 лева, който "М.Плод.Б" е отпуснало на "Партнър комерс" на три пъти по 5000 лева за една година. Според договора при просрочие се дължи неустойка пет пъти по-голяма от заема, или 75 000 лева. В средата на юни 2018 г. съдът решава, че "Партнърс комерс" дължи 90 хил. лева, а заедно с арбитражната такса, адвокатските хонорари, разноските и лихвата сумата достига 102-103 хил. лева, пише "Капитал".

Компанията "М.Плод.Б" е собственост на Бисер Илиев Благоев, показва справка в Търговския регистър.

Баневи, които са в ареста, не са коментирали случая. Адвокатът им Христо Ботев е коментирал пред "Дневник", че сега научава за обявената продан, а съдебният изпълнител, вместо да назначи пазач на имота, посочил за това човек, който сключил договор с фирмата "Делта гард", с чийто собственик Банев бил във вражда заради отнемането на други имоти по Черноморието.

Николай и Евгения Баневи бяха арестувани във Франция през октомври 2018 г. Разследването е за източване на завода "Полимери". Семейството бе екстрадирано в България през декемврии оттогава двамата са в ареста.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?