Името "Коалиция за България" остава за АБВ на евроизборите

Съдът не уважи жалбата на БСП

Името "Коалиция за България" остава за АБВ на евроизборите

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на БСП срещу регистрацията на АБВ за евроизборите под името "Коалиция за България". Жалба по същата причина е била подадена и от "Коалиция за Теб България", която обаче не беше регистрирана от ЦИК за участие в еврозиборите.

И двете производства се прекратени, а определението не подлежи на обжалване. Така името "Коалиция за България" остава за партията, създадена от бившия президент и бивш лидер на БСП Георги Първанов.

По този повод председателят на АБВ Румен Петков изпрати отворено писмо до "ръководството на БСП и недъгавите ентусиасти на Позитано 20".

"ТЕХНОлъжата не е политика и откраднатото от ТЕХНО… в минало време, не може да бъде развивано днес", се казва в него като намекът е към Нинова с една от обичайните нападки на ГЕРБ срещу нея – "Техноимпекс". Писмото е подписано от "Румен Петков или просто Румен".

Причината за прекратяването на производството по делата са текстове от Изборния кодекс, според които пред ВАС могат да се обжалват само отказите за регистрация.

До жалбата се стигна, след като за пръв път от създаването си АБВ реши да се регистрира на избори като "Коалиция за България" – марка, използвана години наред от БСП и близка до сегашното наименование на коалицията около социалистите "БСП за България".

И двете партии твърдят, че имат доказателства за собствеността върху името "Коалиция за България". БСП първо изрази претенциите си към регистрацията на АБВ с името "Коалиция за България" пред ЦИК. Социалистите се позоваха на текст от Закона за политическите партии, според който не се допуска повтаряне на "наименованието или абревиатурата на коалиция, регистрирана в Централната избирателна комисия за участие в последните избори за народни представители, или на наименованието на съществуваща парламентарна група, както и прибавянето към тях на думи, букви, цифри, числа или други знаци".

ЦИК обаче отхвърли претенциите на БСП, която обжалва пред ВАС – също толкова безуспешно.

Социалисти се опасяват, че причината за избора на името "Коалиция за България" от АБВ е единствено да "открадне" гласове от БСП. Независимо къде в бюлетината са – преди или след нас- надали ще вземат кой знае колко от гласовете на БСП, каза депутат от БСП пред Mediapool. За партията обаче щяло да е по-добре ако жребият отреди на "Коалиция за България" по-задно място в листата – така обърканите избиратели щели да са по малко.

Междувременно АБВ регистрира и листата си. На последно място в нея е лидерът на партията Румен Петков. Водач е проф. Боян Дуранкев, който беше кандидат за служебен премиер при съставянето на кабинетната от президента Румен Радев през 2017 година. Тогава в крайна сметка за служебен министър-председател беше избран Огнян Герджиков. Съобщение във Фейсбук, с което Дуранкев благодари на номиниралите го уличи опит за намеса на Корнелия Нинова в съставянето на служебния кабинет.

Второто място в листата на АБВ е за Пламена Заячка, следвана от Георги Кючуков, Александрина Костадинова, Радан Мирянов, Камелия Стаматова, Красен Димитров, Калина Найденова, Боян Киров, Емил Стоименов, Георги Петров, Антон Коджабашев, Георги Илчев, Димитър Петров, Иван Педев и Любомира Ганчева.

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още от Евроизбори 2019

Колко време давате на новия парламент?