Името на египетска правозащитничка в скандал заради туит за атентата в Бургас

Самира Ибрахим

Туит на египетската правозащитничка Самира Ибрахим, възхваляващ атентата в Бургас, е дело на хакери, заяви самата тя, цитирана от Еврейската телеграфна агенция (ЕТА).

 

Самира Ибрахим е една от десетте жени, които утре ще получат наградата за женска храброст на церемония в Държавния департамент, водена от държавния секретар на САЩ Джон Кери и първата дама Мишел Обама.

 

Туит от 18 юли в профила на Ибрахим, разгласен за първи път тази седмица от консервативното американско списание "Уикли стандард", отбелязва самоубийствения атентат в Бургас, при който загинаха петима израелски туристи и шофьора на автобуса им.

 

"Взрив в камион, превозващ израелци на летището в Бургас, България, на Черно море", пише в туита. "Ауууу, това е толкова отпускащо, много добри, много добри новини".

 

В най-новия туит на Ибрахим от 6 март - деня, когато списанието публикува историята - пише, че акаунтът ѝ в Туитър е бил хакван многократно и проявите на расизъм и омраза не са нейно дело.

 

Тя не обяснява защо все пак не е премахнала обидните туитове, отбелязва ЕТА, цитирана от БТА.

 

Друг туит от вчера осъжда нападения срещу египетски копти, сравнявайки ги с антисемитизъм.

 

Според биографията на Ибрахим в Държавния департамент тя е била една от седемте жени по време на първите протести през 2011 г. на площад "Тахрир" в Кайро, които били принудително подложени от полицията на "проверки на девствеността".

 

Родена в Сохаг, Горен Египет, тя е арестувана в гимназията, защото списвала вестник, критикуващ арабските лидери за лицемерната им подкрепа за палестинската кауза", пише в биографията на активистката.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят