Името на президента става табу в ГЕРБ, но БСП е на подбив

Твърдейки, че не искат да са политическа централа на жълти новини, а на реални политики, обявиха кучето на Томислав Дончев в конфликт на интереси

Дончев, Цветанов и Горанов коментираха различни теми на пресконференеция в неделя, сн. БГНЕС

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов бил наредил на партията си да не споменава името на президента Румен Радев, а представителите на управляващите да говорят за нещата, които могат да водят до издигане на авторитета на институциите и до намаляване на противопоставянето. Това съобщи на пресконференция председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-шеф на партията Цветан Цветанов, в която участваха и финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът Томислав Дончев.

Цветанов каза също, че от ГЕРБ не искат да бъдат политическата централа на жълтите новини, а да са централата на реалните политики, които достигат до хората. В същото време Горанов и Дончев взеха на подбив опонентите си от БСП за дадения на ГЕРБ предишния ден ултиматум до седмица да се изчистят от роднинските и партийните назначения като коментираха, че няма начин немската овчарка на Дончев да не е в конфликт на интереси с кучетата от полицията и митниците.

Обявеното заравяне на томахавките от страна на ГЕРБ към президента, който бе кандидатура на БСП, идва на фона на разгорялата се през миналата седмица война между управляващите и социалистите на тема партийни и роднински назначения във властта. Двете партии размениха остри реплики по време на дискусията за оставката на депутата от ГЕРБ Делян  Добрев,  който пожела да си тръгне от парламента заради разкрити назначения на негови близки и роднини в община Хасково, но остана депутат по неволя и се обяви за жертва на БСП. След това Бойко Борисов заяви, че първите цигулки на държавата в негово лице и това на Румен Радев свирят в една тоналност, а премиерът не можело да нарежда на депутатите и беквокалистите в парламента да си носят своята отговорност.

Сега обаче явно премиерът все пак е решил да се намеси с обявените от Цветанов разпоредби относно Радев.  

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ заяви, че подобно поведение е вредно, както за институционалната същност на България, така и за бъдещето на страната.

"Някъде в говоренето ни през всички месеци може би сме засегнали президента Радев, може би БСП наляха повече масло, за да стои този сблъсък чисто институционално между ПГ и президента“, коментира Цветан Цветанов.

Той също така заяви, че ГЕРБ няма да участва в подхваната от БСП компроматна война с посочване на схемите за роднински назначения. Преди ден депутатът от БСП Таско Ерменков обяви в тв ефир поредните разкрития за партийно-роднински назначения на ГЕРБ и даде седмица на управляващите да изтеглят всички подобни кадри. В противен случай БСП щяла да продължи да вади подобни разкрития.

И докато Цветанов призова БСП да сезират компетентните български институции, ако смятат, че има някакви нарушения с назначенията и увери, че ГЕРБ ще защити достойнството на качествените и компетентни хора, които работят за страната., Горанов и Дончев решиха да се шегуват на гърба на социалистите.

"Смятам да предложа на Таско Ерменков да сезира Комисията за конфликт на интереси за овчарското куче на Томислав Дончев. Подозирам, че това куче има родствена връзка с митничарско или граничарско куче. Това е безспорен конфликт на интереси“, каза Горанов.
"Убеден съм, че кучето ми немска овчарка има родствени връзки с "Гранична полиция“ и МВР, дори с митниците“, влезе в тона вицепремиерът Томислав Дончев. "Няма начин такова расово животно да няма роднини, братовчеди, братчета и сестрички във всички институции“, каза още той.

Споделяне

Още от България