Името на руски мародер може да краси улицата пред естонското посолство в Москва

Името на руски мародер може да краси улицата пред естонското посолство в Москва

Председателят на Съвета на федерацията Сергей Миронов предложи да се преименува улицата, на която се намира посолството на Естония в Москва на улица “Дмитрий Ганин”, съобщи в петък Грани.ру. Ганин е руският гражданин, който загина по време на размириците в Талин на 27 април.

“Изпратих писмо до кмета на Москва Юрий Лужков и председателят на Московската градска дума Владимир Платонов с предложение да разгледа въпроса за прекръщаването на тази уличка в памет на руския гражданин, който загина в Естония”, съобщи Миронов.

По думите му подобна стъпка би била “правилна и справедлива”. “Ние трябва да помни загиналия юноша, който искаше да защити паметта на бащите и дедите си”, смята председателят.

Миронов обвини естонската полиция и ръководството на страната за смъртта на Дмитрий Ганин. “Нашето момче пристигна в Талин, за да изрази протеста си, а беше жестоко пребито, приковано към уличното осветление и умря от загуба на кръв, тъй като никой не му помогна” заяви той. Виновни за тази смърт според ръководителя на Съвета на федерацията са талинските полицаи, които “трябва да бъдат жестоко наказани за убийството на Ганин”.

По думите на Миронов твърдението на естонското ръководство, че Ганин е бил “мародер” не го смущават. “Естонските власти си позволиха да нарекат пияни мародери и загиналите съветски войници и офицери, погребани в центъра на Талин”, напомни той.

20-годишният руснак Дмитрий Ганин от естонския град Муствез загина на 27 април в размириците предизвикани от решението на естонските власти да демонтират паметника на Съветския войн, който се намираше в центъра на столицата Талин. Според версията на полицията младежът е бил ранен “в сбиванията между участниците в безредиците”. Според друга информация на полицията “убийството е станало заради пиянство и изобщо не е свързано с митингите в естонската столица”.

Посланикът на Естония в Русия Марина Калюранд съобщи на пресконференция, че Дмитрий Ганин е бил мародер. Раните му са били от намушкване с нож, получени по време на сбивания с други мародери, които са влезли в магазина. “Това беше сбиване в една шайка”, каза тя. По думите ѝ в джобовете на убития са били намерени “крадени стоки” и смъртта му не е следствие на противопоставяне с полицията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят