Според правителствен доклад

Имигрантите създават пренаселване и подхранват напрежението във Великобритания

Проучване на британското министерство на вътрешните работи е показало, че във Великобритания живеят и работят над 2,2 милиона имигранти от ЕС и 2,4 милиона имигранти от други страни, като на някои места те са истинско бреме за системата на социалните услуги и това поражда напрежение, съобщава в четвъртък в. "Дейли телеграф".

Повечето от имигрантите живеят в Лондон и югоизточната част на страната. Миграционната вълна освен това въздейства най-тежко върху промишлените градове, в които нивото на безработицата е най-високо, като Родърам и Олдам.

Изследването се основава на данни от 80 местни органи на властта и доставчици на услуги. Данните после са били анализирани от група от 12 експерти.

Оценката е показала например, че онези, които искат убежище във Великобритания, е по-вероятно да страдат от депресия, страхова невроза и умствени заболявания, докато обикновените имигранти по-често страдат от туберкулоза, ХИВ и хепатит Б.

Мигрантите освен това имат повече деца от британците, което налага повече здравни грижи. Слабото владеене на английски пък създава трудности при назначаването на работа на имигрантите, констатира докладът.

Имигрантите, търсещи убежище, бежанците и нискообразованите имигранти освен това пораждат напрежение в градовете, където живеят, заради антисоциалното си поведение, се предупреждава в документа. Така например нискообразованите имигранти пият на улицата, защото това "е културен стандарт" в тяхната родна страна.

Но в доклада все пак се посочва, че много от нискообразованите имигранти имат положителен ефект върху местната икономика, като се заемат с работа, която никой друг не иска да върши.

Британското правителство вчера обяви, че ще иска чужденците, които не са граждани на ЕС и пребивават във Великобритания повече от 6 месеца, да плащат, за да получат право на достъп до услугите, предлагани от националната система за здравеопазване.

"Ясно заявихме, че националната здравна система е национална здравна услуга, а не международна, така че съм решен да направя всичко възможно, за да предотвратя злоупотребите", заяви пред Би Би Си британският министър на здравеопазването Джереми Хънт.

"Въпросът е да разберем дали системата в настоящия ѝ вид е справедлива за британските семейства, които работят здраво и плащат около 5000 лири данъци", допълни Хънт. Той подчерта, че страната му е на практика единствената в света, където достъпът до първа здравна помощ е напълно безплатен.

Според новия план работниците и студентите от страни извън ЕС, пребиваващи във Великобритания повече от 6 месеца, ще могат да внасят най-малко 200 лири годишно освен разходите за виза. Така те ще имат право на достъп до услугите на британската здравна система. Тази сума ще е в допълнение на данъците, чрез които се финансира отчасти системата.

Според плана чужденците във Великобритания, които не са от европейския блок и които пребивават по-малко от 6 месеца, също може да се наложи да плащат за здравни услуги, като например консултацията при общопрактикуващ лекар. Сега те плащат в болниците за оказаните им текущи грижи.

Предложенията ще бъдат предмет на обществен дебат. Те няма да засягат пациентите с инфекциозни заболявания или болести предавани по полов път. Британското правителство уверява, че никой в страната няма да бъде лишен от спешна медицинска помощ. Освен това ще бъде извършен одит, за да се изчисли какво е финансовото бреме на временните мигранти върху националната система за здравеопазване.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?