Имигрантско бебе, родено в Ковачевци, не съществува за държавата

Бебе, родено във Временния център за настаняване на имигранти в Ковачевци, не съществува по документи. Това съобщиха от пресцентъра на областната админстрация.

Според законовата процедура в специални карти на възрастните хора, които влизат в България, за да търсят убежище, са вписани децата, с които те са преминали границата.

Пеленачето обаче е родено в България и не е вписано в тази карта. От друга страна законът не позволява то да бъде регистрирано с ЕГН, докато майка му не получи статут на бежанец, обясни заместник-областният управител Галина Никодимова.

Документалните и процедурни неуредици, свързани с регистрацията на чуждите граждани у нас, създават проблеми, каза Никодимова. По думите ѝ наскоро станало ясно, че представители на Хелзинкския комитет и на Върховния комисарят по бежанците са договорили с Агенцията по бежанците у нас чуждите граждани, които вече са получили статут на бежанци, да могат да остават в лагерите за временно настаняване, какъвто е и този в Ковачевци, 6 месеца след това.

Досега процедурата предвиждаше в 14- дневен срок те да напуснат центъра и да търсят външен адрес, или настаняване в интеграционен център. От областната администрация са поискали обяснение от Агенцията по бежанците.

Споделяне

Още от България